09.08.2008. / 18:16

Autor: Petra Horvat

Peking 2008

Pregled nastupa hrvatskih sportaša na prvom danu OI

Snježana Pejčić je ujedno i prva sportašica koja je u Pekingu dobila medalju, a uručio joj je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge

Već se prvog dana na pobjedničkom postolju zbog streljačice Snježane Pejčić vijorila hrvatska zastava. Pejčić je osvojila brončanu medalju u prvoj disciplini igara u Pekingu - zračnoj pušci na 10 metara, čime je postala prva hrvatska sportašica koja je osvojila odličje na Ljetnim Olimpijskim igrama (OI). Snježana Pejčić izjavila je kako je šokirana pobjedom, te kako je uvijek smatrala idolima sve sportaše sa olimpijskom medaljom.

U streljaštvu u disciplini trap hrvatski reprezentativac Josip Glasnović nalazi se na odličnom sedmom mjestu.Nakon tri serije Glasnović ima 72 boda, što je samo bod manje od vodećih Čeha Davida Kosteleckya i Talijana Giovannia Pelliela. Sutra su na rasporedu još dvije serije kvalifikacija nakon kojih će se šest prvoplasiranih u finalu boriti za medalje.

Najbolju ocjenu na konju s hvataljkama u kvalifikacijama dobio je trostruki svjetski prvak na ovoj spravi Kinez Qin Xiao s ocjenom 16 000. Finale konja s hvataljkama na programu je u nedjelju 17. kolovoza.

Hrvatski boksač Marijo Šivolija plasirao se u osminu finala u kategoriji do 81 kilograma. U dvoboju 1. kola Šivolija je svladao Faranija Tavuijua sa Samoe nokautom u trećoj rundi, a u 2. će kolu u četvrtak boksati protiv Tadžikistanca Džahona Kurbanova.

Ivan Kljaković Gašpić prvi je od hrvatskih jedriličara isplovio na regatno polje i po teškim uvjetima, uz lagani vjetar, jaku morsku struju i visoku temperaturu zraka, odjedrio je dva prva plova u klasi Finn. Gašpić je u prvoj regati bio sedmi, a u drugoj deseti, pa nakon dva plova zauzima obećavajuće sedmo mjesto u konkurenciji 26 kormilara. O deset najboljih koji će ući u finalni plov za odličja odlučit će deset plovova koji će se održat u ovom dijelu natjecanja.

Prvog dana plivačkih natjecanja sudjelovala su dvojica hrvatskih predstavnika. Nikša Roki je s novim hrvatskim rekordom od 4:22:44 minutra zauzeo 23. mjesto u kvalifikacijama na 400 metara mješovito. Vanja Rogulj je s rezultatom 1:02:42 za 60 sekundi slabiji od njegova najboljeg rezultata kojega je ostvario na Europskom prvenstvu u Eindhovenu.

Trojica hrvatskih biciklista nastupila su u cestovnoj utrci na 245,4 kilometara, od kojih je u konkurenciji 143 vozača, najbolji plasman ostvario Radoslav Rogina na 26. mjestu sa 1:28 zaostatka za pobjednikom. Matija Kvasina je sa 10:37 minuta zaostatka bio 57. od 90 biciklista koliko ih je završilo utrku. Biciklist Vladimir Miholjević nije stigao do cilja, a razlog je bio pad 70-ak metara prije cilja.

Ante Kušurin i Mario Vekić plasirali su se u polufinale dvojaca na pariće. Oni su u kvalifikacijama bili drugi u svojoj skupini, a tri prvoplasirane posade ušle su u polufinale. Polufinale je na rasporedu u srijedu, 13. kolovoza, oko 10,30 sati po hrvatskom vremenu.

Braća Siniša i Nikša Skelin, koji su bili srebrni na Igrama u Ateni, nisu se uspjeli izravno plasirati u polufinale dvojca bez kormilara. Oni su u svojoj kvalifikacijskoj skupini bili posljednji, četvrti, a tri prvoplasirane posade ušle su u polufinale. Braća Skelin će popravni ispit imati u repesažu, koji je na rasporedu u ponedjeljak, 11. kolovoza, u 11,10 sati po hrvatskom vremenu.


Vezane vijesti

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Pekinška gradska uprava postavila je nove standarde kada je riječ o održavanju čistoće u javnim zahodima, a među njima je i odredba prema kojoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika