09.08.2008. / 18:45

Autor: Petra Horvat

Peking 2008

Sažetak prvog dana natjecanja na Olimpijskim igrama

Najuspješnija nacija prvog dana Olimpijskih igara bili su Kinezi, za koje je prvo zlato osvojila dizačica utega Chen Xiexia, ostvarivši pritom novi olimpijski rekord

Prvog dana natjecanja na XXIX. Ljetnim olimpijskim igrama u Pekingu održana su natjecanja u 18 sportova i dijeljene su medalje. Na popisu od 19 zemalja koje su uzele odličja nalazi se i Hrvatska, i to zahvaljujući riječkoj streljačici Snježani Pejčić.

Najuspješnija su nacija bili domaćini Kinezi, koji su osvojili dvije zlatne medalje. SAD je osvojio tri medalje, no samo je jedna zlatna.

Prve medalje podijeljene su u streljaštvu u disciplini 10 metara zračna puška za žene. Zlatnu je medalju osvojila Čehinja Katarina Emmons, srebrnu Ruskinja Ljubov Galkina, a brončanu Snježana Pejčić.

Zlatnu medalju u streljaštvu u disciplini zračni pištolj 10 m osvojio je Kinez Pang Wei, a drugo je mjesto pripalo Južnokoreancu Jin Jong-ohu. Treće je mjesto osvojio Sjevernokoreanac Kim Jong Suu.

Prvu zlatnu medalju za Kinu osvojila je dizačica utega Chen Xiexia u kategoriji do 48 kilograma, ostvarivši pritom novi olimpijski rekord, ukupno 212 kilograma. Turkinja Sibel Ozkan osvojila je drugo mjesto, dok je treća Chen Wei-Ling sa Tajvana.

Španjolac Samuel Sanchez, pobjednik cestovne biciklističke utrke, 245 kilometara dugačku utrku prešao je za šest sati, 23 minute i 49 sekundi. Drugo mjesto pripalo je Talijanu Davideu Rebellinu, a broncu je osvojio Švicarac Fabian Cancellara.

Zlatnu medalju u judu osvojili su Rumunjka Alina Dumitru u kategoriji do 48 kilograma i Južnokoreanac Choi Minho u kategoriji do 60 kilograma. Koreanac je u finalu porazio Austrijanca Ludwiga Paischera, dok su bronce pripale Uzbekistancu Rishodu Sobirovu i Nizozemcu Rubenu Houkesu. Kod djevojaka Alina Dumitru je u finalu pobijedila Kubanku Yanet Bermoy, dok su bronce osvojile Argentinka Paula Pareto i Japanka Ryoko Tani.

Sve tri medalje u ženskoj sablji osvojile su Amerikanke. Zlatnu je medalju osvojila Mariel Zagunis, koja je tako obranila naslov olimpijske pobjednice iz Atene, pobijedivši u finalu sunarodnjakinju Sadu Jacobson. Brončanu medalju osvojila je Rebecca Ward protiv Ruskinje Sofije Velikaje.

Vezane vijesti

Preminuo šesterostruki osvajač olimpijske medalje Mika Myllylä

Preminuo šesterostruki osvajač olimpijske medalje Mika Myllylä

Velikan finskog i svjetskog skijaškog trčanja Mika Myllylä preminuo je iznenada u 42. godini života u svom stanu u sjevernozapadnom finskom gradu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika