09.08.2008. / 19:21

Autor: Petra Horvat

Reakcija na sukobe u Gruziji

Carl Bildt: Rusija koristi Hitlerovu taktiku

Nekadašnji izaslanik EU u bivšoj Jugoslaviji rusku je retoriku usporedio sa Hitlerovom i Miloševićevom

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt optužio je Rusiju za agresiju na Gruziju i pritom podsjetio na taktiku kakvom se koristio Adolf Hitler. Bildt, koji je bio mirovni posrednik i posebni izaslanik EU u bivšoj Jugoslaviji te kasnije visoki predstavnik za BiH, rekao je da se istim argumentima koristio i bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević kako bi počeo sukobe u BiH i na Kosovu.

Bildt je izjavio kako se imamo razloga podsjetiti da je Hitler prije više od pola stoljeća primijenio takvu doktrinu kako bi napao znatne dijelove srednje Europe. "Nema nikakva opravdanja za napad na drugu državu pod izlikom zaštite građana, bez obzira tko su oni", odbacio je švedski ministar ruske argumente za vojnu intervenciju u Južnoj Osetiji.

Bild je dodao i kako je ruska ofenziva protiv Gruzije i na Gruziju u stvari agresija nespojiva s međunarodnim pravom i temeljnim načelima sigurnosti i suradnje u Europi."Posljedice tog napada osjećat ćemo još dugo i mi i Rusija", rekao je Bildt.

Poljska je u međuvremenu zatražila hitan sastanak na vrhu Europske unije posvećen krizi u Gruziji.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika