11.08.2008. / 09:40

Autor: Marko Biočina

Zagreb

Počela gradnja novog sjedišta hrvatske Crkve

U Crkvi uvjeravaju kako će financijska sredstva za gradnju biti namaknuta iz donacija stranih biskupskih konferencija, najviše od talijanske Biskupske konferencije.

Započela je gradnja nove centralne zgrade Hrvatske biskupske konferencije u zagrebačkoj četvrti Ksaver. Radi se o impozantnom zdanju veličine 6 tisuća kvadratnih metara, koje će se graditi po projektu arhitekta Nenada Fabijanića. S obzirom da je projektom predviđeno da gradnja košta oko 1500 eura po kvadratnom metru, nije teško izračunati kako će novo sjedište Katoličke crkve u Hrvatskoj koštati oko devet milijuna eura.

Ipak, u Crkvi uvjeravaju kako će financijska sredstva za gradnju biti namaknuta iz donacija stranih biskupskih konferencija, najviše od talijanske Biskupske konferencije. Tako nadležni tvrde da za gradnju neće biti potrošeno ništa od 300 milijuna kuna koje Crkva godišnje dobiva iz državnog proračuna. Crkva očito na ovaj način želi izbjeći situaciju koja je nastala pri gradnji Vojnog ordinarijata, koji su financirali MUP i MORH, a kada su postojale ozbiljne indicije o malverzacijama s novcem poreznih obveznika.

Inače, u novoj zgradi HBK koja će biti izgrađena odmah pored zgrada Vojnog ordinarijata i Apostolske nuncijature bit će smještene sve krovne crkvene institucije. Tako će tamo preseliti Tajništvo biskupske konferencije, Hrvatski katolički radio , Izvještajna katolička agencija, Nacionalni katehetski ured, Hrvatski Caritas i drugo.

Najava izgradnje nove zgrade HBK svojedobno je izazvala brojne kontroverze u javnosti, naročito zato što će sadržavati 25 apartmana za biskupe, što neki smatraju nepotrebnim luksuzom. Ipak, autore projekta Fabijanić više je puta naglasio kako će cijela zgrada, pa tako i apartmani biti uređeni vrlo jednostavno, te kako se nipošto ne radi o luksuzu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika