11.08.2008. / 11:53

Autor: Petra Horvat

Peking 2008

Četiri svjetska rekorda na OI

U nedjelju su na Olimpijskim igrama u Pekingu oborena tri svjetska plivačka rekorda, a danas su oborena još četiri

Novi svjetski rekorderi ovogodišnjih Olimpijskih igara u Pekingu su Japanac Kosuke Kitajima na 100 m prsno, Kirsty Coventry iz Zimbabvea na 100 m leđno, američka muška štafeta na 4X100 metara slobodno, te Eamon Sullivan na 100 m slobodno kao prvi plivač australske štafete.

Francuzi su u muškoj štafeti na 4X100 slobodno osvojili drugo mjesto, a za njih je u posljednjoj izmjeni plivao svjetski rekorder na 100 m slobodno Alain Bernard. Američka je štafetna reprezentacija osvojila zlato (3:08.24), a u posljednjoj je izmjeni plivao njihov najstariji plivač Jason Lezak (32) koji je Francuza prestigao za svega nekoliko centimetara. Američka plivačka zvijezda Michael Phelps u prvoj je izmjeni plivao prilično loše.

U istoj disciplini Eamon Sullivan je kao prvi plivač australske štafete srušio svjetski rekord na 100m slobodno plivajući 47.24 sekunde, što je za 26 stotinki bolje od rekorda Alaina Bernarda.

U finalu muškog natjecanja 100 m prsno Japanac Kosuke Kitajima je obranio zlato iz Atene i s rezultatom 58,91 sekundi postavio novi svjetski rekord, koji je 22 sekunde bolji od dvije godine starog rekorda amerikanca Brendana Hansena. Hansen je utrku završio bez medalje, na četvrtom mjestu.
Srebro je osvojila Norveška, kojoj je plivač Alexander Dale Oen donio prvu plivačku olimpijsku medalju.

Australka Libby Trickett je s rezultatom 56,73 sekunde osvojila zlato u disciplini 100 m leptir. Njen je rezultat samo 12 stotinki slabiji od starog svjetskog rekorda Nizozemke Inge de Bruijn. Srebro je osvojila američka plivačica Christie Magnuson, a broncu Australka Jessicah Schipper.

Britanka Rebecca Adlington je u finalu utrke na 400 m slobodno na posljednjem okretu bila tek četvrta, no utrku je završila sjajnim rezultatom 4:03,22 koji joj je donio zlato. Amerikanka Katie Hoff slovila je za glavnu favoritkinju, no bila je sedam stotinki sporija od Britanke, te je osvojila srebro. Broncu je osvojila i Britanka Joanne Jackson.

Kirsty Coventry iz Zimbabvea u polufinalu utrke 100 m leđno plivala je 58,77 sekundi, te je za 20 sekundi popravila svjetski rekord kojeg je u srpnju postavila natalie Coughlin na američkim kvalifikacijama.

Vezane vijesti

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Maksimalno dvije muhe u javnim zahodima

Pekinška gradska uprava postavila je nove standarde kada je riječ o održavanju čistoće u javnim zahodima, a među njima je i odredba prema kojoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika