11.08.2008. / 14:30

Autor: Petra Horvat

Rat u Gruziji

Saakašvili: Rusija me želi smijeniti

Gruzijski predsjednik tvrdi kako Moskva želi smijeniti njegovu vadu da bi uspostavila kontrolu nad tranzitom energenata, koji bi prema planu koji je još u izradi, trebao zaobići ruski teritorij

"Rusija želi smijeniti moju vladu i kontrolirati puteve za tranzit energenata", kazao je danas gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili i dodao da su 90 posto gruzijskih žrtava civili. "Naši su gubici uglavnom civili. devedeset posto naših žrtava su civili", rekao je Saakašvili. Gruzija je ranije objavila podatak da vojnici čine 80 posto svih žrtava sukoba između Rusije i Gruzije oko južne osetije.

Također, Saakašvili je izjavio da je u rusko-gruzijskim sukobima do sada srušeno 80 do 90 ruskih borbenih zrakoplova, te da je ubijeno nekoliko stotina ruskih vojnika. Prema podacima koje je objavilo rusko zapovjedništvo, u Južnoj Osetiji poginulo je 18, ranjeno 52 ruskih vojnika, a srušena su četiri zrakoplova. Donačelnik glavnog stožera ruskih snaga rekao je da se 14 vojnika smatra nestalima.

Gruzijski predsjednik tvrdi kako Rusija želi osvojiti Južnu Osetiju kako bi kontrolirala tranzit energenata, pošto se nafta iz Azije na Zapad doprema glavnim naftovodom koji prolazi kroz Gruziju. Profesorica Jelena Jurišić rekla je u izjavi za Hrvatsku televiziju da se postojećim putevima zasad doprema tek manji dio energenata na Zapad, te kako je izgradnja infrastrukture kojom bi se energenti dopremali tako da zaobiđu teritorij Rusije, tek u planu.

"Ruski su tenkovi odbačeni od gruzijskog grada Gorija kad su se nalazili na udaljenosti od samo 5 kilometara", kazao je Saakašvili. Dopisnik agencije Reuters napisao je kako nije vidio kako ruski tenkovi napreduju prema Goriju.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika