Objavljeno u Nacionalu br. 665, 2008-08-12

Autor: Maroje Mihovilović

Rat zbog studenta

Srbiji sankcije zbog nasilnog košarkaša

Sjedinjene Američke Države ne odustaju od zahtjeva za izručenjem najpoznatijeg srpskog studenta Miladina Kovačevića, koji je u SAD-u optužen da je brutalno pretukao kolegu Bryana Steinhauera, nanjevši mu ozljede opasne po život

AMERIČKI STIPENDIST Miladin Kovačević s jednim od svojih trenera; Kovačević je kao perspektivan košarkaš dobio stipendiju na koledžu Binghamton u saveznoj državi New YorkAMERIČKI STIPENDIST Miladin Kovačević s jednim od svojih trenera; Kovačević je kao perspektivan košarkaš dobio stipendiju na koledžu Binghamton u saveznoj državi New YorkVojvođanski gradić Kula bio je donedavno poznat isključivo kao mjesto gdje se godinama nalazila baza zloglasnih “crvenih beretki” - Jedinice za specijalne operacije (JSO) srbijanske Državne bezbednosti, formacije čiji su pripadnici odgovorni za niz zločina u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, kao i za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Odnedavno Kula se ponovo spominje u svjetskim, posebno američkim medijima, kao mjesto u kojem živi najpoznatiji srpski student - Miladin Kovačević, 21-godišnjak čije se ime nalazi na tjeralici Interpola.

Kovačević je na popisu najtraženijih osoba za kojima traga SAD i čije izručenje zahtijeva više članova Kongresa, uključujući i Hillary Clinton. Ona i kongresnik Charles Schumer tvrde da će, ne pojavi li se Kovačević pred sudom u državi New York, poduzeti sve što mogu da se obustavi više od 50 milijuna dolara američke pomoći Srbiji. Nakon što su u veljači sudionici demonstracija u Beogradu, prosvjedujući zbog proglašenja neovisnosti Kosova, zapalili američku ambasadu, koju unatoč najavama nasilja nije osiguravao ni jedan policajac, “slučaj Kovačević” je novi korak u pogoršanju odnosa SAD-a i Srbije. Šef srbijanske diplomacije Vuk Jeremić o Kovačeviću je razgovarao sa Schumerom i Hillary Clinton, a američka državna tajnica Condoleezza Rice navodno se “zaista naljutila zbog onoga što se dogodilo”. Kovačević je studirao na koledžu Binghamton u saveznoj državi New York, gdje je dobio stipendiju kao perspektivan košarkaš. Optužen je da je noću između 4. i 5. svibnja u noćnom klubu “Rathskeller” pretukao kolegu Bryana Steinhauera, tako što ga je srušio, a zatim udarao nogom u lice i prsa, izazvavši prijelome kostiju na objema stranama lica i na bazi lubanje, kao i duboko nagnječenje mozga i krvarenje u mozgu. Steinhauer je završio u komi.

Sutradan je Kovačević uhićen i proveo je mesec dana u pritvoru. Pušten je na slobodu nakon što je predao putovnicu i jer je plaćena kaucija od 100.000 dolara. Nekoliko dana poslije Kovačević se našao u Srbiji, jer mu je u srbijanskom konzulatu u New Yorku izdana privremena putovnica. Time je službeno postao neuhvatljiv za američko pravosuđe - srbijanski ustav ne dopušta mogućnost izručenja državljana Srbije drugim zemljama radi suđenja. Kovačevićev dolazak u Srbiju iznova je zaoštrio odnose između Beograda i Washingtona, i to, kako se piše u Srbiji, “zbog obične barske tučnjave”.


Prema verziji američkog tužiteljstva, 4. svibnja je u “Rathskelleru” bila organizirana rođendanska zabava na temu “Studio 54” - legendarnog diskokluba iz 70-ih godina. Navodno su nevolje počele kad se, oko 1 sat i 20 minuta nakon ponoći, zgodna Melissa Cartagena požalila da ju je na prepunom plesnom podiju netko uhvatio za stražnjicu. Nastala je gužva, okončana prizorom u kojem, prema izjavama svjedoka, 206 centimetara visok i 127 kilograma težak Kovačević udara nogom u glavu gotovo 60 kilograma lakšeg i 30 centimetara nižeg Steinhauera, koji je ležao na podu.

Melissa Cartagena, djevojka 21-godišnjeg Sanela Softića, bila je u Kovačevićevu društvu. Softić tvrdi da nije ni dotaknuo Steinhauera, ali navodno se Softić, kad mu se djevojka požalila, sukobio sa Steinhauerom. Softić je izjavio da ga je Steinhauer udario glavom. To je izazvalo Kovačevića da se umiješa u sukob, nokautira Steinhauera i zatim ga udara nogom, priopćila je policija.

Tvrdi se pak da je Softić izjavio policiji da nije bilo razloga da se Kovačević miješa, jer Steinhauer nije ni dotaknuo Melissu Cartagenu.

Navodno je Softić više puta mijenjao iskaz i u jednom trenutku rekao o Kovačeviću: “Seronja je to učinio i zaslužuje da ode u zatvor. Volio bih da ga baš ja uhvatim i vratim ovamo.” Softić je, s Kovačevićem i 24-godišnjim Elinom Džuburom, optužen da je teško ozlijedio Steinahuera, čiji su roditelji izjavili za CNN da, nakon tri mjeseca, njihov sin tek povremeno izlazi iz kome, uz plač i krike, i da ne znaju hoće li se ikad potpuno oporaviti.

popraćena pričom o Kovačeviću u kojoj je mladi Srbin prikazan kao antisemitpopraćena pričom o Kovačeviću u kojoj je mladi Srbin prikazan kao antisemitKovačević, Softić i Džubur uhićeni su nekoliko sati nakon incidenta. Određena im je kaucija - Softiću i Džuburu po 10.000 dolara, Kovačeviću 100.000 dolara. Nakon mjesec dana Kovačević se našao na slobodi, jer je srbijanski vicekonzul u New Yorku Igor Milošević platio kauciju, a zatim mu izdao i privremenu putovnicu. Tri dana poslije Kovačević je bio u Srbiji. Nakon toga njegovi znanci Softić i Džubur, iako su se našli na slobodi, ponovo su uhapšeni i prijeti im pet godina zatvora u SAD-u. Softić, Džubur i Kovačević optuženi su za napad smrtonosnim oružjem ili opasnim oruđem, s namjerom da Steinhaueru nanesu teške ozljede.

Za razliku od Softića i Džubura, Kovačević je, kako se tvrdi, u Srbiji. Njegovi roditelji, uz poruku da im je želja da se Bryan “što prije i potpuno oporavi”, kažu da neće dopustiti da im se sin ikada nađe pred američkim sudom, jer bi bio “osuđen samo zato što je Srbin”. Tvrde da američka policija nije obavijestila diplomatska predstavništva Srbije u SAD-u da je uhapsila državljanina Srbije, da im je sin pet dana bio u samici izložen “teškoj torturi”, da je majka Branka vrlo rijetko, i to na samo 15 minuta, mogla posjetiti Miladina dok je bio iza rešetaka, da su SAD napustili tek kad su vidjeli “da se prijetnje i pritisci nastavljaju” i da im “nema druge nego da se vrate u Srbiju”.

Vjerojatno pokušavajući zaštititi srpskog diplomata koji im je pomogao, Kovačevićevi roditelji izjavili su da je njihov sin napustio SAD s hrvatskom putovnicom kakvu, kako su rekli, imaju brojni državljani Srbije. Branka Kovačević, po zanimanju liječnica, izjavila je i da je, koliko ona zna, Steinhauer izišao iz bolnice i da mu je bolje.

S druge strane, vlast SAD-a tvrdi da ne postoji obveza da obavijeste predstavnike države čiji je državljanin uhićen, nego da je to lijepa gesta koja se najčešće primjenjuje, da Kovačević nije bio u samici, da ga je u pritvoru posjetilo 17 osoba, da nije zlostavljan u zatvoru, da mu nisu prijetili. SAD samo želi da Srbija poštuje obvezu koju je njen službeni predstavnik dao pred sudom, na ročištu o puštanju Kovačevića na slobodu, poručili su Amerikanci.

Taj “službeni predstavnik” je vicekonzul Igor Milošević, koji je povučen iz New Yorka u Beograd, a zatim otpušten. Njegov šef, konzul u New Yorku Slobodan Nenadović, također je vraćen u Beograd. Nenadović je rekao da je Milošević mlad, obrazovan i sposoban diplomat koji je lani, što se nikad prije nije dogodilo, izvanredno unaprijeđen za dva ranga. I Nenadović je dobio otkaz u ministarstvu vanjskih poslova, ali to neće sprati ljagu sa Srbije koju je na nju bacio Igor Milošević. “Vicekonzul je neusporedivo više obrukao državu od Kovačevića. Dao je 100.000 dolara kaucije za Kovačevića, koju je navodno dobio od obitelji. Platio je čekom konzulata, što je nezamislivo, i još je s okrivljenikom potpisao jamstvo da će se odazvati pozivu suda. Sad je muka što je vicekonzul obvezao cijelu državu i ona se mora boriti protiv toga u nepovoljnim okolnostima nedavnih napada na ambasadu SAD-a u Beogradu”, izjavio je beogradski profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević.

Postoje tri rješenja Kovačevićeva problema. Prvo je izručenje SAD-u, što službeno nije moguće zbog srbijanskog ustava. Obitelj Kovačević odbacuje svaku mogućnost da se on preda Amerikancima, jer smatra da u SAD-u ne bi imao uvjete za nepristrano suđenje. U nekim američkim tabloidima i na gomili blogova Kovačević je proglašen antisemitom, srpskim nacionalistom i nacistom. Na svim fotografijama u javnosti Steinhauer izgleda kao nasmijani odlikaš s naočalama, a Kovačević kao, u najboljem slučaju, pripadnik zločinačke JSO na dopustu, uz citiranje njegovih izjava da “ne može živjeti bez obitelji, slobode i rođaka”, da sanja o poslu vojnog konzultanta i da su mu omiljeni muzičari Baja Mali Knindža i američki hardcore metalci Pro Pain. Kolege s koledža Kovačevića su opisali kao čovjeka koji udara i na najmanju provokaciju.

KOVAČEVIĆEVI RODITELJI Branka i Petar s odvjetnikom Veselinom Cerovićem na nedavnoj tiskovnoj konferenciji rekli su da nikad neće dopustiti da im se sin Miladin (desno) nađe pred američkim sudom, jer bi bio osuđen samo zato što je SrbinKOVAČEVIĆEVI RODITELJI Branka i Petar s odvjetnikom Veselinom Cerovićem na nedavnoj tiskovnoj konferenciji rekli su da nikad neće dopustiti da im se sin Miladin (desno) nađe pred američkim sudom, jer bi bio osuđen samo zato što je SrbinAmerički veleposlanik u Beogradu Cameron Munter izjavio je da Washington ne očekuje ekstradiciju Kovačevića, jer je to po srbijanskom zakonu nemoguće, nego samo da Srbija ispuni obećanje svog predstavnika u New Yorku: “Predstavnik Srbije doveo je u pitanje čast Srbije. Obećao je u ime svoje vlade prisutnost ovog čovjeka na sudu i mi očekujemo da vlada održi to obećanje. Ako se ne vrati i ne iziđe pred sud, bit će bjegunac do kraja života.” Dodao je da Steinhauer ima manje od 50 kilograma i da nije u stanju jesti ni govoriti: “To nije bila obična barska tučnjava. Dok je ležao na podu, Steinhauer je bio nogom udaran u glavu pa je zadobio više fraktura na objema stranama lica i lubanji.”

Za Kovačevićem je Interpol raspisao tjeralicu. U Washingtonu ističu da to znači da je tražen u 180 država. Ministarstvo pravosuđa u Beogradu priopćilo je, međutim, da nije dobilo nikakav dokument iz SAD-a u vezi s Kovačevićem.

Drugo rješenje problema moglo bi biti suđenje u Srbiji, na što Amerikanci ne pristaju. U Srbiji bi sud bio izložen pritisku dijela javnosti koji Kovačevića proglašava žrtvom “američko-židovske urote”. “Svi smo mi žrtve. Jedino što je Miladin učinio jest da je branio dvojicu prijatelja od pijanog i drogiranog momka iz Brooklyna”, tvrdi Kovačevićeva obitelj. Kovačevićev odvjetnik Veselin Cerović kaže da se Steinhauerovo stanje “poboljšalo”. A srbijanska opozicija optužuje vladu da Kovačevića želi predati, odnosno “prodati” Amerikancima.

Kovačevićevi roditelji inzistiraju da je njihov sin samo pokušao razdvojiti sudionike tučnjave u baru i da ga je napao 30 centimetara niži pijani Steinhauer, “pa ga je morao odgurnuti”.

U zbrku se upleo i “sportski element”, kad je košarkaški klub Vrbas iz istoimenog gradića u Bačkoj s Kovačevićem potpisao profesionalni ugovor. Klub je priopćio da podržava Kovačevića i da je “na njegovoj strani”.

KOVAČEVIĆEVA ŽRTVA Bryan Steinhauer (desno) završio je u komi s prijelomima kostiju lica i lubanje te nagnječenjem mozgaKOVAČEVIĆEVA ŽRTVA Bryan Steinhauer (desno) završio je u komi s prijelomima kostiju lica i lubanje te nagnječenjem mozgaTreće je rješenje ono od kojeg Kovačevići najviše strahuju - mogućnost da okrivljenik bude “tajno lišen slobode”, odnosno otet, i prebačen u neku susjednu državu - Hrvatsku, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku - gdje bi bio uhićen i predan Amerikancima. Uz takav strah i tjeralicu Interpola teško je zamisliti da će Kovačević s KK Vrbasom ići na mnogo gostovanja i često napuštati Kulu.

Roditelji optužuju SADRoditelji Miladina Kovačevića nedavo su u Beogradu održali konferenciju za novinare. Tada su rekli da im je sin pet dana bio u samici izložen “teškoj torturi”, da je majka Branka vrlo rijetko, i to na samo 15 minuta, mogla posjetiti Miladina u zatvoru, i da su SAD napustili tek kad su vidjeli “da se prijetnje i pritisci nastavljaju”.

Laž o hrvatskoj putovniciVjerojatno pokušavajući zaštititi srpskog vicekonzula u New Yorku, koji je Kovačeviću pomogao da pobjegne iz SAD-a, Kovačevićevi roditelji izjavili su da je njihov sin napustio SAD s hrvatskom putovnicom kakvu, kako su rekli, imaju brojni državljani Srbije.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika