Objavljeno u Nacionalu br. 665, 2008-08-12

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Umro je Solžnjecki

Nisam sigurna je li Ana Brdarić na RTL-ovim vijestima rekla da je umro Aleksandar SOLŽNJECKI, SOLŽNJESKI ili SOLŽNJEČKI, ali očito nije čula za Nobelovca SOLŽENJICINA. Božo Sušec i Mićo Dušanović pak ne znaju hrvatske nazive stranih država, ali su se bar ispričali za 'Virdžinske otoke'

Zrinka PavlićZrinka Pavlić TKO JE SOLŽNJECKI?Vijesti, RTL, ponedjeljak, 18.30
Triput sam gledala RTL-ove vijesti od ponedjeljka - jednom na televiziji i dvaput na internetu. Htjela sam se uvjeriti da je Ana Brdarić zbilja gledateljima objavila da je umro Aleksandar SOLŽNJECKI. Nakon trećeg gledanja više nisam sigurna je li rekla Solžnjecki, Solžnjeski ili Solžnječki, ali joj iz usta garant nije izašlo četverosložno prezime ruskog književnika, Nobelovca i jednog od najpoznatijih disdenata - Aleksandra SOLŽENJICINA. Prije dva tjedna nemilo sam se sprdala na račun Lamije Alečković, koja je godinama traženog Radovana Karadžića u napadu inteligencije nazvala Radomirom i ne mogu reći da mi je zbog te sprdnje žao. No koliko god blesav, Lamijin Radomir ipak je bio lapsus, a za ovo Brdarićkino ne bih rekla. Netko tko umjesto Radovan kaže Radomir ne misli o onome što govori (što je velik grijeh za TV voditelja), ali možda ipak zna Karadžićevo ime. Netko tko umjesto Solženjicin kaže Solžnjecki očito nema blage veze o kome govori niti je pitao nekoga tko zna. Drugim riječima, čak i ako Brdarićki oprostimo neznanje i šepavo je pravdamo da je samo pročitala ono što joj je pisalo na papiru, moramo zaključiti da u informativnoj redakciji RTL-a ne postoji nitko tko raspolaže strogo povjerljivim podacima kao što su imena najvažnijih književnika dvadesetog stoljeća, a nemaju čak ni posebno obučene mudrace koji vladaju rijetkom, ali plemenitom vještinom pravilnog ČITANJA agencijskih vijesti. Lamija Alečković barem dobro pjeva. Dokaze o pričuvnim talentima ekipe RTL-ovih Vijesti još uvijek čekamo.
Ocjena: popravni iz opće kulture, čitanja i pisanja (1)

IRELEVANTNE I LAKO ZABORAVLJIVE SITNICE
Svečano otvaranje OI u Pekingu, HTV2, petak, 14.00
Kineski gimnastičar Li Ning i njegovo “trčanje” u zraku s olimpijskom bakljom jedan je od najljepših prizora s otvaranja sportskih priredbi i zacijelo će ući u olimpijsko-televizijsku povijest. Sigurna sam da će se u budućnosti pričati i o mnogim drugim prizorima s tog otvaranja, jednako kao što se priča o Michaelu Jacksonu u Los Angelesu i Muhamedu Aliju u Atlanti. Srećom, isto ne vrijedi za Božu Sušeca i Miću Dušanovića, čije će komentatorske bravure većina zaboraviti već do sljedećeg ponedjeljka, a kamoli Olimpijade. Ni nakon tolikih godina iskustva sa sportskim prijenosima iz inozemstva taj si dvojac nije bio u stanju nabaviti popis hrvatskih naziva stranih država pa nas je uveseljavao prijevodima kao što su “Virdžinski otoci”, a problem su im predstavljali i nazivi mjeseci u godini. Naime, kao što jedan od njih reče (citiram po sjećanju): “Broj osam sretan je za Kineze pa su se na današnji dan, osmog LIPNJA, tisuće pohrlile vjenčati…” Na kraju prijenosa ispričali su se za pogreške pa nek im bude, djelomično zbog olimpijskog primirja, ali i zato što je njihovo komentiranje, kakvo god bilo, u kontekstu cijelog spektakla ipak potpuno irelevantna i lako zaboravljiva sitnica.
Ocjena: kolovoz (8)
INTENZIVNI TEČAJDokumentarci o Kini, HTV1, svaki dan oko 15.30
Nemam prigovora na kvalitetu i izbor dokumentaraca o Kini, Kinezima i svemu kineskom, od plovila do populacijske politike, ali HTV je toliko navalio s time da se nakon mjesec dana osjećam kao da bi me kineska služba sigurnosti na pekinškom aerodromu odmah deportirala natrag jer PREVIŠE ZNAM. Ne znam je li poticaj za pokretanje tako intenzivnog tečaja nastao zato što na HTV-u nemaju više “Skica za portret”, zato što nas fakat žele obrazovati ili zato što se nadaju da bi strane televizije isto tako svoje gledatelje bombardirale informacijama o Hrvatskoj da se Olimpijada kojim slučajem održava u Osijeku, ali nije ni bitno. Neka ih oni i dalje prikazuju. Samo da ne bude neki ispit na kraju.
Ocjena: ožeži dalje! (5)

DA JE ĆIRO KINEZ...Magazin, HTV1, četvrtak, 21.05
Mislav Bago kineskoj se rapsodiji HTV-a pridružio na ispočetka obećavajuće zabavan, ali u konačnici prilično površan način - poslao je novinare da prozbore dvije-tri s kineskim doseljenicima u Hrvatskoj, koje inače nitko živ ništa ne pita ako ne računamo: “Pošto trenirka”? Jest da su u prilogu izostala pitanja i primjedbe o diskriminaciji i rasizmu domaćeg stanovništva prema Kinezima, koji koliko čujem uopće nisu zanemarivi, ali zabole Magazin za to. Bitno da su Kineze u Rvackoj suočili s dalekoistočnom varijantom tzv. Ćirine dileme - za koga navijati: maticu zemlju ili državu hraniteljicu? Taj bi im priglupi revijalni ton s olimpijskim povodom čovjek još i oprostio da se diskriminacije i rasizma ipak nisu dotakli, ali na totalno seljački i jednostran način - ispitivanjem Kineskinja bi li se udale za Hrvata.
Ocjena: dobra ideja, slaba provedba (-3)
ŠOVINISTIČKI PAMFLETBogorodica, HTV1, nedjelja, 21.05
Kad god uvaženi intelektualci u medijima izgovore rečenicu čiji početak glasi: “Našu se djecu zaglupljuje televizijskim sadržajima kao što je…”, meni kao nastavak prvo na pamet padne DNEVNIK, a tek onda Big Brotheri i slične trivijalije. Big Brotheri, Red Carpeti i Zvijezde Extra zbilja JESU dio svjetske epidemije neukusa i budalaštine, ali stoput me više užasavaju ideološke gadarije koje se svima, a ne samo djeci, serviraju u sklopu ozbiljnih, informativnih pa čak i (kvazi)umjetničkih sadržaja. Prikazivanje “Bogorodice”, šovinističkog pamfleta zamaskiranog zvučnim glumačkim imenima i fensi-šmensi redateljskim postupcima, možda je najgori primjer i nikakva me priča o potrebi afirmiranja hrvatskog filma na HTV-u ne može uvjeriti da se tim filmom čini išta drugo osim onoga o čemu kukaju intelektualci opće prakse. Zaglupljivanje! I to ne samo neukusom i budalaštinom, nego i političkim debilanama o “urođenom zlu” za kakve se svako malo, očito pod utjecajem blagog Alzheimera, ponadam da smo ih nadišli.
Ocjena: užas (0)

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika