Objavljeno u Nacionalu br. 665, 2008-08-12

Autor: Robert Bajruši

Political report

Bitka za Istru između Jakovčića i Cuccurina

Moćni istarski poduzetnik Plinio Cuccurin objavljuje rat IDS-u i najavljuje kandidaturu za župana

Istarski župan Ivan JakovčićIstarski župan Ivan JakovčićSukobi oko zabrane nastupa Marku Perkoviću-Thompsonu, profašistički grafiti ispisani u Poreču i najave HDZ-ove tužbe protiv Damira Kajina, zapravo predstavljaju tek uvod u predstojeću kampanju za lokalne izbore koji će se u Hrvatskoj održati u svibnju 2009. Ali ono što bi stvarno moglo obilježiti izbornu utrku u najrazvijenijoj hrvatskoj regiji nije eskaliranje sukoba između HDZ-a i IDS-a, nego najava kandidature Plinia Cuccurina za župana.

On je jedan od vodećih dioničara Adris grupe, u čijem je vlasništvu Tvornca duhana Rovinj, čije je bogatstvo procijenjeno na oko 70 mil. eura. Istraživanja potvrđuju kako će, u slučaju isticanja kandidature, Cuccurin biti glavni protukandidat sadašnjem županu Ivanu Jakovčiću. Ovu mogućnost za Nacional je potvrdilo više osoba bliskih Cuccurinu, ali i vodstvu Istarskog demokratskog sabora.

Zasad još nije došlo do otvorenog sukoba i sve se svodi na sučeljavanja putem interneta, gdje IDS-ovci tvrde kako je na djelu pokušaj financijske elite da zavlada Istrom, dok im Cuccurinovi pobornici odgovaraju kako se ne boje jer je njihov kandidat dovoljno imućan da ga nitko ne može kupiti. U svakom slučaju, od 1992. ovo je prva situacija kada se realno može dogoditi da IDS izgubi vlast, pa će najava kandidature Plinia Cuccurina, a ne ideološke svađe, u velikoj mjeri odrediti političku budućnost Istre.

Plinio Cuccurin jedan je od vodećih dioničara Adris grupePlinio Cuccurin jedan je od vodećih dioničara Adris grupeKrajem svibnja u Balama je osnovana Udruga građana Ladonja, a za predsjednika je aklamacijom izabran Plinio Cuccurin. Mjesec dana ranije, Cuccurin je podnio ostavku na položaj vijećnika u općini Bale, gdje je njegova nezavisna lista pobijedila na prošlim lokalnim izborima. Način kako je u prethodne tri godine vodio općinu predstavlja popriličan raritet. Osnovano je poduzeće Mon Perit d.o.o., koje ima 900 suvlasnika i u ime Bala upravlja općinskom imovinom. Eksperiment se pokazao uspješnim i u protekle tri godine općinski proračun narastao je s 3,8 na 14 milijuna kuna, vrijednost četvornog metra zemljišta s 25 eura skočila je na 140 eura, obnovljene su škola i sportska dvorana, a ostvareno je i višestruko povećanje prihoda od turizma.

Cuccurin je uvjeren da je slične rezultate moguće ostvariti u cijeloj Istri. Premda u razgovoru za Nacional nije eksplicitno najavio kandidaturu za župana, naglasio je kako Istra može i treba ostvarivati puno brži gospodarski rast i postati jedna od vodećih članica Udruženja europskih regija. Zasad je inicirao povezivanje tridesetak nezavisnih lista, a idući korak je organiziranje takozvanih predizbora, na kojima će građani predlagati i birati kandidata za budućeg istarskog župana. Uzme li se u obzir aklamativna podrška koju je dobio prilikom osnivanja Ladonje, realno je očekivati kako će Cuccurin u studenom ili prosincu biti promoviran u kandidata za župana.


Furija Radina napadaju s desnice da umanjuje fašističke provokacije u IstriFurija Radina napadaju s desnice da umanjuje fašističke provokacije u IstriJedan njegov bliski suradnik tvrdi da je riječ o taktici, jer isticanje kandidature već sada, bilo bi preuranjeno. Ako to napravi krajem 2008., ostat će mu šest mjeseci za kampanju i iznošenje programa, a skratit će se i period u kojem će ga suparnici kritizirati. Za sada su napadi na Cuccurina uglavnom putem interneta, a njegovi suradnici vjeruju kako iza svega stoji vodstvo Istarskog demokratskog sabora. Uglavnom se svode na pitanja kako je stekao bogatstvo, uz konstatacije da je skriveni igrač HDZ-a.

“To je smiješno komentirati. Iz ovdašnjeg HDZ-a su me nerijetko kritizirali samo zato jer sam po nacionalnosti Talijan, a sada mi neki drugi govore kako sam hadezeovac. Osim toga, moj način razmišljanja je dobro poznat, i nitko mi ne može predbacivati povezanost s desnicom. U suprotnom, zasigurno ne bih vrlo jasno rekao da smatram kako Thompsonu i porukama koje šalje nije mjesto u Istri”, smatra Cuccurin. Barem u ovom pitanju suglasan je s čelnicima IDS-a. Upravo je Damir Kajin posljednjih tjedana započeo neformalnu predizbornu kampanju vladajuće istarske stranke, najprije napadajući Thompsona, a zatim i Sanadera.

Kada je nedavno u Poreču netko ispisao grafite fašističkog sadržaja, Kajin je aludirao da je riječ o pripadnicima Hrvatske vojske koji su 90-tih minirali antifašističke spomenike. Time je vjerojatno učvrstio osobni rejting među bivšim partizanima, ali i izazvao snažnu reakciju HDZ-a, odakle je stigla i najava sudske tužbe. “Najavom tužbe HDZ pokušava skrenuti pozornost, ali činjenica je da Sanader stoji iza Thompsonova koncerta u Puli. On to demantira, ali onda već idući dan njegovi HDZ-ovci najavljuju da će oni organizirati koncert. Kada su shvatili kako su otišli predaleko, demantirali su sami sebe, ali prekasno”, pojašnjava Damir Kajin.

Damir KajinDamir KajinNova krizna situacija u Istri mogla bi nastati 18. kolovoza, kada se u Puli tradicionalno održava komemoracija žrtvama iz Vergarole. Godine 1946., u eksploziji na tamošnjoj plaži, za koju mnogi sumnjaju da su je izazvale komunističke vlasti, poginulo je oko 200 Talijana. Ekscese na komemoracijama uglavnom izazivaju pripadnici esula, koji smatraju da Istra, Rijeka i Dalmacija trebaju biti vraćeni Italiji.

U desno orijentiranim medijima napadnuti su Furio Radin i Damir Kajin, uz obrazloženje da njih dvojica umanjuju fašističke provokacije. Spočitava se i dolazak Silvia Mazzarollia, umirovljenog talijanskog generala i načelnika takozvane Slobodne općine Pula u egzilu, iako je on kritizirao prošlogodišnje isticanje fašističke zastave kao “iredentizam i nacionalizam”.

Lino ČervarLino ČervarU IDS-u drže kako, unatoč aferama vezanim uz Thompsona i Cuccurinovoj najavi ulaska u županijsku politiku, i dalje zadržavaju najveće izglede za pobjedu na lokalnim izborima. Olakotnu okolnost nalaze i u pasivnom ponašanju SDP-a, koji je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima na području Istre osvojio najviše glasova, no i dalje nema kandidata za župana. Postoje naznake da su socijaldemokrati skloni isticanju zajedničkih kandidata u nekim gradovima i općinama, dok iz IDS-a odgovaraju kako sa “SDP-om na županijskoj razini imaju vrlo korektnu suradnju, ali bilo bi im draže koalirati u susjednoj Primorsko-goranskoj županiji”.

Takvo razmišljanje je razumljivo jer IDS je u najvećem dijelu primorja marginalna stranka, i u SDP-u su rezervirani prema toj inicijativi. Kako sada stvari stoje, odluče li istarski esdepeovci kandidirati vlastitog kandidata za župana, vodstvo SDP-a u tome će ih podržati. Damir Kajin kaže da će čak i u tom slučaju Ivan Jakovčić ostvariti pobjedu i ostati župan.

Rođak Stipe GabrićaPlinio Cuccurin jedan je od vodećih dioničara Adris grupe, u čijem je vlasništvu Tvornica duhana Rovinj, čije je bogatstvo procijenjeno na oko 70 milijuna eura. Cuccurin je Istrijan iz Bala, ali mu je majka rodom iz doline Neretve. U rodbinskim je vezama s Nikicom Gabrićem i Stipom Gabrićem Jambom. Različita istraživanja potvrđuju kako će, u slučaju isticanja kandidature, Cuccurin biti glavni protukandidat sadašnjem istarskom županu Ivanu Jakovčiću.

Kajinova poruka HDZ-u'Ako netko osporava suverenost i teritorijalni integritet Republike Hrvatske, s takvima nema razgovora. Ali na Vergarolli je poginulo 200 građana Pule, i te žrtve zaslužuju komemoraciju. Što se tiče posjetitelja, o tome hoće li u Istru ući Mazzarolli ili Lepa Brena, odlučuje MUP u Zagrebu, a ne u Puli', smatra Kajin.

Vezane vijesti

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

'Neka Zrće presele u Istru. Ja se lako skinem'

Istarski župan Ivan Jakovčić uzburkao je duhove kada je prije nekoliko dana javno investitorima poručio da ne investiraju u Brijuni Rivijeru. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika