12.08.2008. / 11:02

Autor: Katarina Zorić, Mateja Šarlija

Rat u Južnoj Osetiji

Medvedev: Kraj vojnih operacija

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je pak kako intencija Moskve nije svrgavanje gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, ali da bi bilo 'bolje da on ode s vlasti'

Nakon višednevnih agresivnih vojnih operacija u Južnoj Osetiji, ruske snage trebale bi se povući i zaustaviti operaciju "prisiljavanja Gruzije na mir". Objavio je to ruski predsjednik Dimitrij Medvedev na državnoj televiziji. Razlog tomu je, kako je kazao Medvedev, činjenica da je cilj operacije postignut, te da je "sigurnost vojnika mirovnih snaga i civilnog stanovništva ponovno uspostavljena".

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je pak kako intencija Moskve nije svrgavanje gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, ali da bi bilo 'bolje da on ode s vlasti'. "Mislim da Rusija ne namjerava pregovarati ni razgovarati sa Saakašvilijem.

On je počinio zločine nad našim građanima", kazao je Lavrov. Rusija je ustvrdila kako ne mogu pristati na bilo koji mirovni prijedlog zapadnih sila (prvenstveno EU-a), koji bi ukjlučivao Gruzijce u mirovnim snagama. "Oni su se osramotili kao pripadnici mirovnih snaga. Počinili su zločine i pucali na drugove s kojima su zajedno bili u mirovnoj postrojbi", kazao je Lavrov, prenose agencije.

Do jutros, Gruzija prepolovljenaDo jutros, sukobi u Gruziji bili su intenzivni kao i u prethodnim danima, a proširili su se i na pokrajinu Abhaziju u kojoj je rano jutros pokrenuta ofenziva protiv gruzijskih snaga u klancu Kodori.

Međutim, tijekom ranih jutarnjih sati, Rusi su objavili kako su se njihove oružane snage povukle iz gruzijskog grada Senakija, na zapadu zemlje, a i Gruzija je potvrdila tu informaciju. Glasnogovornik gruzijskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da su ruske snage uništile vojnu bazu u tom gradu.

Sarkozy otputovao u MoskvuRano jutros u Moskvu je krenuo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, čija zemlja trenutno predsjedava Europskom unijom. Tamo bi se trebao sastati s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim, a zatim i s gruzijskim predsjednikom MIhailom Saakašvilijem u Tbilisiju. Nakon toga, francuski predsjednik odlazi u Tbilisi na radnu večeru s gruzijskim predsjednikom iza koje također slijedi konferencija za novinare.

Francuski predsjednik sinoć je objasnio da želi bez odgode postići dogovor strana koji bi odmah otvorio put prekidu neprijateljstava Rusije i Gruzije.

Podsjetimo, Rusija je odbacila nacrt rezolucije u kojemu se traži trenutačni prekid vatre u Gruziji. Rusi tvrde da su nacrt odbili jer je preuranjen i ne uzima u obzir zahtjeve Moskve.

Taj se nacrt temeljio na mirovnom planu u tri točke koji je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner jučer predstavio sukobljenim stranama u Gruziji i Moskvi. Francuski plan poziva na trenutačni prekid sukoba, poštovanje suverenosti i teritorijalne cjelovitosti Gruzije te na uspostavu situacije koja je postojala prije nego što je Gruzija prošloga tjedna poslala svoje vojnike u Južnu Osetiju koju podupire Moskva.

Gruzija potpuno blokiranaRusija je blokirala Gruziju iz zraka, mora i kopna, izjavio je sinoć na izvanrednoj sjednici vlade gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili. On je objavio da je Rusija prepolovila Gruziju, preuzimanjem dijela autoceste koja povezuje zapad i istok zemlje.

Prema njegovim riječima, sada je riječ o gubitku gruzijske neovisnosti, a s terena je sve teže doznati što se zapravo događa.

Bush: Rusija želi srušiti gruzijsku vladuAmerički predsjednik George Bush zatražio je od Rusije da prekine vojno djelovanje u Gruziji te je rekao kako se čini da Moskva pokušava svrgnuti vladu gruzijskoga predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Bush je upozorio da bi "dramatična i okrutna eskalacija" sukoba mogla ugroziti odnose Rusije sa Zapadom.

"Rusija je napala suverenu susjednu državu i ugrožava demokratski izabranu vladu. To je neprihvatljivo u 21. stoljeću", rekao je američki predsjednik novinarima u Bijeloj kući i dodao kako se čini da Moskva pokušava srušiti gruzijsku vladu.

Američki je predsjednik razgovarao je o sukobu s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Pekingu, na otvaranju Olimpijskih igara, te telefonom s ruskim predsjednikom Medvedevim.

"Ima naznaka da bi ruske snage uskoro mogle bombardirati civilnu zračnu luku gruzijskoga glavnoga grada, a ako je to točno, došlo bi do velike eskalacije sukoba u Gruziji", optužio je Bush koji smatra da ruska vlada mora promijeniti svoju politiku i prihvatiti mirovnu ponudu kao prvi korak prema rješenju sukoba.

Stanje u Gruziji prouzročilo rast cijene nafte

Nakon što je u petak dosegnula najnižu cijenu u posljednja tri mjeseca, zbog rusko-gruzijskog sukoba nafta je u ponedjeljak ponovo poskupila i to za  dolar po barelu pa joj je trenutačna cijena 116,5 dolara. Do poskupljenja je došlo zbog zabrinutosti za njen protok u Kaspijskom jezeru s obzirom na to da su ruski bombarderi napali naftovod Baku- Tbilisi-Ceyhan koji naftu iz Azerbajdžana preko Gruzije i Turske dovodi do Sredozemnog mora.  Međutim, naftne kompanije poručuju da neće prestati s isporukama. Jedna od najvećih europskih naftnih kompanija, BP, nastavila je isporučivati naftu unatoč žetokim borbama u Osetiji. Stručnjaci ipak upozoravaju kako je rast cijene nafte neizbježan ukoliko se nastave sukobi i prekine s protokom kroz gruzijske naftovode, a tome značajno pridonosi i jačanje dolara.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika