12.08.2008. / 14:26

Autor: Mateja Šarlija

Istraživanje

Gotovo polovica Hrvata smatra da živi lošije nego lani

Većina Hrvata smatra da im se životni standard u odnosu na lani srozao, a nisu optimistični ni za budućnost. Prema istraživanjima GFK instituta za istraživanje tržišta, čak je 44 posto Hrvata ocijenilo kvalitetu života lošijom nego lani, 41 posto ih smatra da je ostala ista, dok je samo njih 13 posto osjetilo poboljšanje.

Najviše je nezadovoljnih u Sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji, među starijima te među onima s niskim mjesečnim prihodima. U tim je skupinama i najviše onih koji 'jedva sastavljaju kraj s krajem' te onih koji troše dosadašnje zalihe ili se čak i zadužuju.

Gotovo svi smatraju da su cijene drastično skočile unatrag godinu dana ali da će tako biti i sljedeće godine. Ipak, unatoč takvim prognozama, većina ih uspijeva štediti, čak 48 posto. Najviše se štedi u Dalmaciji i Zagrebu.

U usporedbi s proteklom godinom te predviđanjima za budućnost, Hrvati su najsličniji Bugarima i Česima. U ostalim zemljama većina ih smatra da im je standard ostao isti.

U Poljskoj i Rumunjskoj se uz Bugarsku najviše građana izjasnilo da teško žive, te u tim zemljama i najmanje štede, tek oko 20 prema hrvatskih gotovo 50 posto, no te su zemlje i jedine u kojima optimistično gledaju na budućnost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika