12.08.2008. / 17:13

Autor: Petra Horvat

Moskva

Južna Osetija se želi pripojiti Rusiji

Većina od 70 000 stanovnika proruske separatističke gruzijske regije Južne Osetije ima rusko državljanstvo

Predsjednik Južne Osetije Eduard Kojkoti danas je zatražio da se ta separatistička pokrajina pripoji Sjevernoj Osetiji, pokrajini na jugozapadu Rusije. "Rekli smo već više puta i želim to još jednom ponoviti: mi smo malen i podijeljen narod. To je problem i svakako ćemo zatražiti priključenje Sjevernoj Osetiji", kazao je Kojkoti.

Oseti su kavkaski narod koji obitava na području koji se smatra granicom između Europe i Azije, a žive u dvama političkim entitetima na sjeveru i jugu planinskog lanca. Sjeverna Osetija ili Alanija jedna je od najmanjih republika Ruske Federacije, a Južna Osetija je proruska separatistička gruzijska regija čiji separatizam potječe iz 1992. kada su Sovjeti pripojili sjever regije Rusiji, a jug Gruziji.

Južna Osetija se 1990. jednostrano proglašava "sovjetskom republikom", što gruzijski parlament sklon neovisnosti od SSSR-a ne priznaje i poništava autonomiju regije. Separatisti odnose pobjedu nakon oružanog sukoba s gruzijskim postrojbama uz potporu Moskve, a proruska vlast Južne Osetije od tada zahtijeva da se pripoji Moskvi. Većina od 70 000 stanovnika ima rusko državljanstvo.

Sjeverna Osetija se s teritorijem od 8 000 četvornih kilometara nalazi na sjevernim obroncima Kavkaza, ima oko 680 000 stanovnika, među kojima je 60 posto Osetijaca i 30 posto Rusa.

Sadašnji sukob izbio je pošto su gruzijske snage u noći sa četvrtka na petak pokušale ponovo preuzeti nadzor nad Južnom Osetijom, što je dovelo do ruske protuofenzive.

Medvedev: Dva uvjeta za mir s Gruzijom

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika