12.08.2008. / 17:57

Autor: Petra Horvat

Rusija

Medvedev: dva uvjeta za mir s Gruzijom

Moskva je ranije objavila prekid vojnih operacija u Gruziji, no s gruzijske strane i dalje stižu priopćenja o ruskom bombardiranju gruzijskih sela

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je kako se o konačnom rješenju sukoba može razgovarati tek kada budu ispunjena dva uvjeta: gruzijske postrojbe moraju se vratiti na početne položaje i djelomice demilitarizirati, te mora biti potpisan sporazum o nekorištenju sile.

Ruski je predsjednik ranije objavio prekid ruskih vojnih operacija u Gruziji i povlačenje, što je pozdravio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy,koji je došao u Moskvu kako bi privolio sukobljene strane na prekid neprijateljstva prema međunarodnom planu.

Gruzijski ministar reintegracije Temur Jakobašvili objavio je kako su ruske snage prestale napredovati na gruzijskom terenu, no kako se ne povlače. Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) u Ženevi upozorava da je zbog rusko-gruzijskog sukoba najmanje 100 000 ljudi otjerano iz svojih domova.

Danas je na meti ruskih bombardera bilo nekoliko gruzijskih sela, iako je Moskva objavila da je prekinula vojne operacije. Glasnogovornicaa gruzijskog predsjedništva Nato Parchaladze rekla je kako je riječ o selima Ruisi, Sakorsiko i Agara, gdje je pogođeno vozilo hitne pomoći.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika