13.08.2008. / 09:18

Autor: Katarina Zorić

Beograd

Ratko Mladić pregovara o predaji?

"Vlasti inzistiraju na tome da Mladić ode u Hag bez problema. Srbija je odlučna u tome da završi hašku priču", navodi izvor za Glas srpske

Vojno - sigurnosna agencija Srbije pregovara s haškim bjeguncem Ratkom Mladićem o njegovoj predaji, doznaje banjalučki Glas srpske iz dobro upućenih izvora u vrhu vlasti Srbije. Kako tvrde, u pitanju su veliki ulozi - nagrada koju traži Mladić za njegovo izručenje, a s druge strane sankcije u slučaju da se odbije predati.

"Vlasti inzistiraju na tome da Mladić ode u Hag bez problema. Srbija je odlučna u tome da završi hašku priču", navodi izvor za Glas srpske.

Nakon uhićenja Radovana Karadžića, Mladić se nalazi na vrhu liste najtraženijih optuženika Međunarodnog suda pravde u Hagu. Protiv Mladića je optužnica podignuta u srpnju 1995. godine, a Haški tribunal je potvrdio drugu optužnicu u studenom iste godine. Sud je u studenom 2002. objavio izmijenjenu optužnicu kojom je obuhvaćen period između 12. svibnja 1992. i 22. prosinca 1996. godine.

Optužnica tereti Mladića po 13 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja zbog progona, ubojstva, deportacije i nehumanog postupanja, teroriziranja i uzimanja taoca. Mladić se još tereti za genocid u Srebrenici u srpnju 1995. godine, kao i za granatiranje Sarajeva od svibnja 1992. godine.

Mladić se krije od 2000. godine, a do tada je nekoliko puta viđen u Beogradu, na nogometnim utakmicama Partizana, u restoranima i na crnogorskim plažama.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika