13.08.2008. / 09:28

Autor: Marko Biočina

Novi šef Holdinga

Čović: Poboljšat ću rad Holdinga

Navodno je Bandić na Ljubičićevo mjesto želio imenovati Ivana Tolića, aktualnog direktora ZET-a, no predsjednik SDP-a Zoran Milanović je inzistirao na tome da dođe novi čovjek koji dosad nije sudjelovao u radu Holdinga , koji mnogi ocjenjuju netransparentnim

Ivo Čović, nekadašnji predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, te aktualni član zagrebačkog Gradskog poglavarstva zadužen za gospodarstvo, od ponedjeljka će biti na čelu Holdinga, nakon što je dosadašnji direktor Slobodan Ljubičić - Kikaš podnio ostavku. Taj 47-godišnji diplomirani inženjer elektrotehnike dao je intervju za Večernji list u kojem najavljuje kako želi poboljšati poslovanje Holdinga, ali i percepciju tvrtke u javnosti: "Gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak me zamolio da preuzmem dužnost predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga i ja sam prihvatio. Znam da me čeka težak posao, ali sam siguran da zbog iskustva koje imam u upravljanju velikim sustavima mogu popraviti poslovne rezultate Holdinga i promijeniti narušenu percepciju tvrtke u javnosti".

Većinu svog radnog vijeka Čović je vezan za energetiku. Još 1985. godine se zaposlio u Hidroelektrani Orlovac, a 1991. godine je postao i njezin direktor. U Domovinskom ratu bio je član pregovaračkog tima za područje Dalmacije te zamjenik voditelja operativnog stožera za sanaciju brane Peruča. Krajem devedesetih vodio je projekt izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj. Na čelno mjesto u HEP-u došao je za vrijeme Račanove vlade i tamo zamijenio Damira Begovića, koji je to u medijima javno proglasio "političkom smjenom".

Na toj poziciji zadržao se do dolaska HDZ-a na vlast kada je smijenjen. Neko vrijeme obnašao je i dužnost savjetnika uprave HEP-a. Čović je u to vrijeme smatran za jednog od ljudi kojima je Ivica Račan iznimno vjerovao. Čovićevo imenovanje na čelno mjesto Holdinga pokazalo je kako je Račanovo povjerenje i dalje moćna referenca prilikom odlučivanja o kadrovskim pitanjima unutar SDP-a.

Naime, prema nekim neprovjerenim informacijama, Bandić je na Ljubičićevo mjesto želio imenovati Ivana Tolića, aktualnog direktora ZET-a, no predsjednik SDP-a Zoran Milanović je inzistirao na tome da dođe novi čovjek koji dosad nije sudjelovao u radu Holdinga , koji mnogi ocjenjuju netransparentnim.

U takvoj situaciji Čović se pokazao kao naizgled savršen izbor. Iskusan je, upravljao je velikom tvrtkom kao što je HEP, radi u Poglavarstvu tako da dijelom poznaje gradsku problematiku, te je, što je možda i najvažnije, bio Račanov čovjek, što se danas u SDP-u tumači kao lojalnost stranci.

Ipak, bez obzira na radno iskustvo koje posjeduje Ivu Čovića u Holdingu nedvojbeno čeka težak posao. Iako je Ljubičić u tekstu svoje ostavke ustvrdio kako Holding uspješno posluje, to baš i nije tako. Primjerica, samo je prošle godine dobit Holdinga bila četverostruko manja. U takvoj situaciji Čoviću će trebati dosta vremena da se upozna sa situacijom u Holdingu prije nego što uopće počne realizirati svoje ideje. S druge strane, iako je formalno napustio Holding, ne treba sumnjati kako Ljubičić i dalje posjeduje velik utjecaj u toj tvrtki. Hoće li se i to pokazati problemom za Čovića, ovisit će prvenstveno o potpori koju će dobiti od gradonačelnika Bandića, ali i samog vrha SDP-a.

Vezane vijesti

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Ne riješi li se problem ZET-a, povući ću se iz Holdinga

Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika