13.08.2008. / 16:20

 

MVPEI poručio Sloveniji

'Bilateralna pitanja ne smiju utjecati na pristupne pregovore s EU'

'Bilateralna pitanja ne smiju i ne trebaju utjecati na pristupne pregovore neke zemlje jer to odudara od duha i načela funkcioniranja Europske unije. Stoga bi takva odluka o uvjetovanom rješavanju otvorenih pitanja bila presedan koji bi dugoročno mogao utjecati na sveukupne odnose dviju država i dvaju naroda' - navodi se u priopćenju MVPEI-a

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je kako bilateralna pitanja ne smiju utjecati na pristupne pregovore neke zemlje jer to odudara od duha i načela funkcioniranja Europske unije, a takav bi presedan dugoročno mogao utjecati na sveukupne odnose dviju država i dvaju naroda. Kako prenosi Hina, priopćenje MVPEI-a odgovor je retorici slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, koji je kazao kako su "odnosi između Hrvatske i Slovenije pozitivni, ali i zapleteni, te kako se granično pitanje s Hrvatskom treba riješiti prije njezinog ulaska u Europsku uniju, jer bi Slovenija bez toga teško pristala na ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma".

"U pogledu rješavanja preostalih graničnih pitanja MVPEI izražava uvjerenje u daljnji napredak rada međudržavnih povjerenstava osnovanih nakon sastanka i dogovora dvaju predsjednika vlada u kolovozu 2007. godine na Bledu, a o čemu je bilo govora i tijekom zadnjeg sastanka ministara vanjskih poslova dviju zemalja održanog prošlog mjeseca na Brdu kod Kranja", stoji u priopćenju MVPEI-a, u kojem se ističe kako još jednom potvrđuju spremnost na rješavanje otvorenih graničnih pitanja pred neovisnim međunarodnim pravosudnim tijelom.

"Bilateralna pitanja ne smiju i ne trebaju utjecati na pristupne pregovore neke zemlje jer to odudara od duha i načela funkcioniranja Europske unije. Stoga bi takva odluka o uvjetovanom rješavanju otvorenih pitanja bila presedan koji bi dugoročno mogao utjecati na sveukupne odnose dviju država i dvaju naroda - navodi se u priopćenju MVPEI-a. "U tom smislu ponovno ističemo spremnost Republike Hrvatske da se sva otvorena pitanja sa Republikom Slovenijom i dalje nastave rješavati u duhu dobrosusjedstva i suradnje, uz poziv slovenskoj strani da na jednak način pristupi ovim procesima, izbjegavajući potencijalne incidente", zaključuje se u priopćenju MVPEI-a.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika