13.08.2008. / 18:02

Autor: Petra Horvat

Stjepan Mesić:

'Hrvatska treba pokazati suzdržanost po pitanju sukoba u Gruziji'

Hrvatska se ranije pridružila zajedničkoj izjavi EU-a po pitanju sukoba u Gruziji, kada je obje strane pozvala na prekid sukoba

koba 

"Smatram da ne smijemo biti žestoki kao što je najavljeno. trebamo pokazati suzdržanost, jer smo i s jednom i d drugom stranom u prijateljskim odnosima", ocijenio je predsjednik Mesić kako bi se Hrvatska trebala postaviti po pitanju rata u Gruziji. Predsjednik je istaknuo kako moramo dozvoliti da se utvrde sve činjenice u vezi sukoba kako bismo donijeli konačne sudove.

Također, ocijenio je kako nije dobro za Hrvatsku da se prerano svrstava, jer bi time, prema njegovo mišljanju, pokvarili odnose s bilo kojom stranom. Mesić je kazao kako ga iz Banskih dvora nisu kontaktirali u vezi stanja u Gruziji prije nego je Vlada objavila svoju izjavu. "Kao sukreator vanjske politike naknadno sam intervenirao i Vladi poslao svoja razmišljanja za stav koji će Hrvatska zauzeti pred Vijećem sigurnosti UN-a", dodao je predsjednik Mesić. Mesić tvrdi da je sa premijerom Sanaderom u dobrim odnosima, te da će se njih dvojica sastati čim se vrati s hvara gdje se odmara s obitelji.

Predsjednik je izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dmitrija Rupela da bi Hrvatska trebala riješiti granična pitanja sa Slovenijom prije ulaska u EU komentirao riječima: "To je dosta čudno, jer to nije rekao kad je Slovenija ulazila u EU".

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izrazilo je u nedjelju navečer "duboku zabrinutost u povodu posljednjih oružanih sukoba i pogoršanja situacije u pokrajinama Gruzije Južnoj Osetiji i Abhaziji". U priopćenju je dodano kako se Hrvatska pridružuje zajedničkoj izjavi Europske unije po tom pitanju, te poziva sve strane da se suzdrže od nastavka sukoba i djeluju u smjeru smanjivanja napetosti, a u cilju izbjegavanja daljnje eskalacije sukoba.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika