14.08.2008. / 08:28

Autor: Katarina Zorić

Poruka iz Moskve

Razgovarat ćemo samo s EU-om, ali ne i sa Sakašvilijem

"Održavamo diplomatske odnose s Gruzijom. Milijuni Gruzijaca su ruski građani i sretno žive u Rusiji. Ali nećemo razgovarati sa Saakašvilijem

Zamjenik ruskog premijera Sergej Ivanov istaknuo je kako Moskva ne želi razgovarati s gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem, ali će razgovarati s Europskom unijom o pokretanju mirovnih snaga u separatistisčkim regijma.

"Održavamo diplomatske odnose s Gruzijom. Milijuni Gruzijaca su ruski građani i sretno žive u Rusiji. Ali nećemo razgovarati sa Saakašvilijem. Ponudili smo mu mir, ali ne prijateljstvo nakon onoga što je učinio", rekao je Ivanov, optuživši gruzijskog predsjednika optužio genocid u Južnoj Osetiji.

U emisiji Hard Talk na tv-mreži BBC World service, Ivanov je demantirao informacije o napredovanju ruskih postrojbi u Gruziji izvan Južne Osetije.

Na pitanje o tome hoće li Rusija priznati teritorijalnu cjelovitost Gruzije, Ivanov je ocijenio da "nijedna zemlja ne može priznati teritorijalnu cjelovitost neke druge zemlje" i dodao da "oni priznaju suverenitet i neovisnost Gruzije, ali da je teritorijalna cjelovitost nešto drugo".

"Južna Osetija i Abhazija nikad nisu bile dio neovisne Gruzije. One su bile dio Sovjetskog Saveza i socijalističke republike Gruzije", naglasio je zamjenik ruskog premijera.

Ruske snage napuštaju GoriRuske snage danas će napustiti Gori, a gruzijska policija će rasporediti svoje ophodnje u tom gruzijskom gradu u blizini granice s pobunjenom republikom Južnom Osetijom.

"Čini se da su Rusi donijeli političku odluku o povlačenju iz Gorija. Vojno zapovjedništvo mi je dalo jamstva da će danas napustiti Gori i vratiti se u Rusiju", rekao je tajnik gruzijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksandar Lomaja.

Tu je informaciju potvrdio i visoki ruski dužnosnik. "Sutra se gradska policija vraća na posao", rekao je general Vječeslav Borisov, a prenijela je agencija Intefax.

"Ruske snage će još dva dana ostati u Goriju kako bi gruzijskim redarstvenim snagama predale dužnost, nakon čega će otići", dodao je. Rekao je kako nisu točne informacije da je grad uništen i opljačkan.

Međutim, stanovnici koji su bježali iz Gorija rekli su da je grad nakon ulaska ruskih snaga i južnoosetijske milicije bio poprište pljačke i nasilja.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika