14.08.2008. / 15:40

Autor: Nacionalova redakcija

Predsjednik HOK-a o visini tarifa

Andreis: 'Politika ne bi smjela utjecati na samostalnost odvjetništva'

Prema najavama, novi režim tarifiranja odvjetničkih usluga trebao bi se uvesti u proljeće 2009 godine, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo odvjetnika kao i Hrvatske odvjetiničke komore na čelu s predsjednikom Leom Andreisom

Ministarstvo pravosuđa je dalo prijedlog da se smanji satna tarifa odvjetnika, čija je satnica 250 kuna i nije mjenjana od 2004. godine. Ukoliko novi zakon o odvjetništvu bude prihvaćen odvjetnici će zarađivati znatno manje nego dosad. Prema najavama novi režim tarifiranja odvjetničkih usluga trebao bi se uvesti u proljeće 2009 godine, što je prouzročilo veliko nezadovoljstvo odvjetnika kao i Hrvatske odvjetiničke komore na čelu s predsjednikom Leom Andreisom.

"Odvjetnici nemaju monopol nad sudom, i nitko im stoga ne bi smio dirati u tarife. Najave Ministarstva nisu ništa drugo nego zadiranje u tuđu slobodu. To se, naime, protivi zakonu 27.iz Ustava, u kojem stoji da odvjetništvo kao samostalna i neovisna služba osigurava svakome pravnu pomoć", istaknuo je u izjavi za Nacional hr. Leo Andreis, dodavši kako odvjetnici prema zakonu imaju ista prava kao liječnici i stomatolozi, 'a nitko ne dovodi u pitanje njihovu tarifu'. Ako na kraju dođe do realizacije novog Zakona, istaknuo je Andreis, HOK će se žaliti Ustavnom sudu. U slučaju neuspjeha na sudu, dodao je da će tražiti međunarodnu pomoć.

Ministarstvo pravosuđa od početka cjelokupnog slučaja pak smatra kako izmjena tarife nije ništa drugo nego stimulativan faktor za brže rješavanje predmeta na sudu. Ministrica pravosuđa Ana Lovrin, u nekoliko je navrata u javnosti isticala kako se nada da će izmjena Zakona o odvjetništvu biti prva rasprava na jesenskoj sjednici. Podsjećamo, prijedlog za ovlast Ministarstva pravosuđa u određivanju odvjetničke tarife upućen je iz Sabora. Vlada je povukla prijedlog da Sabor kontrolira tarifu, nakon što su saborski zastupnici došli do dva riješenja. Prema jednom, tarifa se trebala regulirati posebnim zakonom, a drugi se prijedlog odnosio na reguliranje od strane resornog ministarstva. Na kraju je prihvaćen potonji prijedlog.

Vezane vijesti

Lovrin: Markov trg nije za prosvjede; Jovanović: Treba omogućiti mirne...

Lovrin: Markov trg nije za prosvjede; Jovanović: Treba omogućiti mirne prosvjede

Komentirajući policijsku blokadu Markova trga, gdje se danas poslijepodne trebao održati protuvladin prosvjed, a koji je održan na obližnjim ulicama,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika