16.08.2008. / 18:55

Autor: Petra Horvat

Gruzija

Rusija želi veću sigurnost prije povlačenja

Lavrov tvrdi kako dokument koji je potpisao gruzijski predsjednik, a radi se o mirovnom sporazumu koji su potpisale Rusija i Gruzija, nije potpun, odnosno da nedostaje uvodni dio, a tvrdi i da to pitanje neće biti riješeno diplomatskim kanalima

"Rusija će povući svoje snage iz zone sukoba u Gruziji kada se uvedu dodatne sigurnosne mjere", rekao je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Agencija Reuters je javila da je mirovnim sporazumom između Rusije i Gruzije predviđeno da će ruske snage nastaviti provoditi dodatne sigurnosne mjere na privremenoj osnovi do dolaska međunarodnih promatrača.

Lavrov je okupljenim novinarima rekao da je ruski predsjednik naložio nadležnim vlastima da počnu s uvođenjem dodatnih sigurnosnih mjera predviđenih mirovnim planom u šest točaka. "Kada te sigurnosne mjere budu uvedene, provest će se povlačenje snaga poslanih u tu operaciju", rekao je i napomenuo da mirovni sporazum ne predstavlja vremensko ni brojčano ograničenje za ruske mirovne snage koje će u Gruziji ostati koliko god to bude potrebno.

Također, kazao je da je Rusija počela konzultacije s UN-om i OESS-om o povećanju broja međunarodnih promatrača, uključujući vojnih, u Južnoj Osetiji, koji bi trebali nadzirati sigurnosnu zonu. "Ispunit ćemo naše obveze iz sporazuma, ovisno o tome kako ih budu ispunjavale druge strane", rekao je.

U potpisivanju mirovnog sporazuma između Rusije i Gruzije bila je Francuska, koja je trenutno predsjedatelj EU-om, no Lavrov je rekao kako u dokumentu koji je potpisao gruzijski predsjednik nedostaje ključni uvodni dio u kojem se kaže kako ta načela podupiru Rusija i Francuska te kako su sve strane pozvane da to potpišu.

"Rusija sada raspravlja tome s Gruzijom, no to neće biti riješeno diplomatskim kanalima", rekao je.

Prema najnovijim izvješćima, ruske su se snage povukle iz područja 45 kilometara udaljenog od gruzijskog glavnog grada Tbilisija. jedan je strani vojni promatrač kazao kako se čini da je u tijeku povlačenje iz dijela Gruzije. Jučer je u područje Igoetija, na glavnoj autocesti prema Tbilisiju, ušlo oko desetak oklopnih transportera i oko 200 ruskih vojnika, što je bio najdublji proboj u samo Gruziju otkako je Rusija prošli tjedan istjerala gruzijske snage iz Južne Osetije.

"Rusi su se danas poslijepodne povukli iz Igoetija prema Goriju, gradu pored Južne Osetije koji drže Rusi", rekao je Reutersov izvjestitelj. Na tom se području sada nalazi gruzijska policija i vojska. Isti je izvjestitelj vidio dva mala ruska nadzorna položaja na cesti prema Goriju.

"Mi smo shvatili da je mirovni sporazum potpisan i da se ruske snage počinju povlačiti. Ali diljem područja razbacano je mnogo postrojbi", rekao je strani vojni promatrač koji je želio ostati neimenovan, a dodao je i kako misli da će proces potrajati neko vrijeme.

Ruske snage promijenile su položaje u nekoliko područja zapadne i središnje Gruzije otkako su istjerale gruzijske snage iz Južne Osetije. Ruska vojska objavila je da osigurava vojne lokacije i napuštena skladišta oružja.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika