18.08.2008. / 10:46

Autor: Katarina Zorić, Petra Horvat

Glavni grad Gruzije Tbilisi na dometu

Rusija postavila taktičke rakete u Južnoj Osetiji

Pozivajući se na američke stručnjake obavještajnih službi, koji su željeli ostati anonimni, američki dnevni list precizira da su mjesta lansiranja lokalizirana sjeverno od glavnog grada Južne Osetije Tskhinvalija

Rusija je u Južnoj Osetiji postavila nekoliko lansirnih rampi za taktičke rakete SS-21, čime joj je gruzijski glavni grad na dometu, izvijestio je sinoć The New York Times na svojoj internet stranici.

Pozivajući se na američke stručnjake obavještajnih službi, koji su željeli ostati anonimni, američki dnevni list precizira da su mjesta lansiranja lokalizirana sjeverno od glavnog grada Južne Osetije Tskhinvalija.

Iako je na snazi prekid vatre, ruski tenkovi i vojnici i jučer su se nalazili u Gruziji, gdje su "utvrđivali" svoje položaje nedaleko glavnog grada Tbilisija, prema gruzijskoj vladi.

Prema pisanju The New York Timesa, ruske elitne postrojbe se raspoređuju u regiji. Pentagon ta kretanja smatra demostracijom sile koja bi trebala neke članice NATO-a navesti da posumnjaju u uputnost prihvaćanja Gruzije u Savez, a ne znakom da Rusija namjerava napasti Tbilisi.

Pod pritiskom Zapada Rusija bi danas trebala započeti povlačenje svojih snaga iz Gruzije. Iako je ruski predsjednik Dmitri Medvedev obećao povlačenje, ipak je nagovijestio da bi dio snaga mogao ostati u odmetnutoj pokrajini Južnoj Osetiji oko koje su se vodile borbe koje su ponovno zapalile hladnoratovske napetosti.

Washington je zatražio brzo povlačenje Rusije. Američki ministar obrane Robert Gates rekao je kako "ovakvom ponašanju karakterističnom za sovjetsko doba nema mjesta u 21. stoljeću".

Američka državna tajnica Condoleezza Rice koja je tijekom vikenda informirala predsjednika Georgea W. Busha o gruzijskoj krizi, rekla je kako će biti "daljnih posljedica" za Rusiju. Condoleezza Rice danas će u Bruxellesu razgovarati s NATO saveznicima o tome kakvu poruku Zapad treba poslati Rusiji.

Rusija opovrgava da je postavila projektile u Južnoj OsetijiGlavni stožer ruske vojske danas je opovrgnuo informacije koje su se pojavile u američkom tisku o raspoređivanju nekoliko lansirnih rampi za taktičke projektile SS-21 u Južnoj Osetiji, u čijem je dometu glavni gruzijski grad Tbilisi.

Zamjenik načelnika ruskog glavnog stožera general Anatolij Nogovicin tvrdi kako te projektile, koji mogu doseći mete udaljene 105 kilometara, koriste ruske kopnene snage, no da nema potrebe da se koriste u ovoj situaciji. Također, rekao je da je o tome razgovarao s američkim veleposlanikom Johnom Beyrleom tijekom susreta ruskih i američkih diplomata u Moskvi.

The New York Times, pozivajući se na neimenovane američke obavještajne stručnjake, objavio je u nedjelju da su te lansirne rampe locirane sjeverno od Chinvalija, glavnog grada Južne Osetije.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika