18.08.2008. / 11:37

Autor: Mateja Šarlija

Novi val inflacije

Rohatinski: Prodaja Ine donosi novi val inflacije

"Prodaja Ine mogla bi znatno povećati domaću potražnju, i u tom bi se slučaju inflacija lako mogla otrgnuti kontroli", ističe Rohatinski zabrinut stanjem od srpnja kad je već dosegnula 8,4 posto.

Guverner Narodne banke Željko Rohatinski najavio je da će s ministrom financija Ivanom Šukerom razgovarati o mjerama kojima bi se trebao zaustaviti drugi veliki val inflacije koji bi mogao uslijediti nakon što, kako se očekuje, MOL kupi Inu.

"Prodaja Ine mogla bi znatno povećati domaću potražnju, i u tom bi se slučaju inflacija lako mogla otrgnuti kontroli", rekao je Rohatinski za Vecernji list zabrinut stanjem od srpnja kad je već dosegnula 8,4 posto.
"Kupnja dionice Ine transakcija je teška ugrubo oko devet milijardi kuna, od čega bi oko šest milijardi moglo otići građanima. Vrlo je vjerojatno da dobiveni novac neće staviti na štednju, jer to uz aktualne kamate i inflaciju nije baš isplativo, ili u druge, rizičnije dionice,već će taj novac otići u potrošnju koja bi pak mogla razbuktati rast cijena.", objašnjava Rohatinski.

Rekao je i kako je MOL neformalno tražio od HNB-a da mu se omogući zamjena eura za kune koje treba za plaćanje dionica bez dizanja tečaja, no HNB je to odbio jer bi to značilo 'štampanje' novih devet milijardi kuna što bi samo podebljalo inflaciju. Mađari će morati kupiti kune na tržištu te je izvjesno, kaže Rohatinski, da će kuna znatno ojačati u odnosu na euro, vjerujući da će nakon toga doći do usporavanja inflacije ne bude li novih šokova s cijenama hrane i nafte u svijetu.

Ovo je tek jedna od mogućih mjera koje predlaže Rohatinski za usporavanje inflacije. Druge je već sugerirao Vladi u veljači kad je, između ostalog, predlagao premijeru i neke monetarne mjere pred njegov sastanak s bankarima. Tada je upozorio na potrebu smanjenja fiskalnog deficita, predlagao refinanciranje u inozemstvu umjesto kod kuće. Što se ponude tiče, predlagao je da se utječe na cijene naftnih derivata promjenom formule za njihovo izračunavanje. Isticao je i kako je nelogično da cijena hrane raste unatoč državnim poticajima koje dobivaju neke kompanije.

Sada su se cijene hrane i nafte stabilizirale, međutim, Rohatinski i dalje preporučuje poduzimanje ovih mjera, iako će one sad biti znatno manje učikovite nego da su primjenjene prije pola godine.

Iz Vlade su poručili kako je sada dugoročni cilj smanjiti fiskalni deficit, a da će o kratkoročnim mjerama razmišljati kada vide što će se događati s inflacijom ovaj mjesec.

S ovakvom politikom, ističu u Vladi, slaže se i većina uglednih hrvatskih ekonomista koji uskoro pripremaju i sastanak sa Šukerom na kojem će glavna tema biti upravo inflacija

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika