18.08.2008. / 15:52

Autor: Mateja Šarlija

Napetost raste

U srijedu se potpisuje sporazum Poljske i SAD-a o proturaketnom štitu

Rusija se oštro protivi postavljanju proturaketnog štita u istočnoj Europi jer smatra da će to ugroziti njenu sigurnost

U srijedu će američka državna tajnica Condoleezza Rice i poljski ministar vanjskih poslova Radowslaw Sikorski u Varšavi potpisati sporazum o izgradnji raketne baze u Poljskoj, izvještavaju svjetske agencije.

Te će raketne baze biti dio proturaketnog štita u sklopu kojega će biti i radarske baze nedaleko od Praga, a Amerika je s Češkom taj sporazum potpisala još u srpnju. Proturaketni sustav trebao bi funkcionirati tako što će deset prekretačkih raketa Patriot koje SAD planira do 2012. postaviti na poljskom teritoriju moći u letu uništiti balističke projektile dugog dometa u slučaju eventualnog neprijateljskog napada, a koje će moći brzo i učinkovito prepoznati snažni radari u Češkoj.

Washington tvrdi da takav sustav treba SAD-u i Europi zbog zaštite od mogućih raketnih napada s treće strane, konkretno Irana koji se smatra sve većom prijetnjom zbog rastućih pretenzija. Međutim, u Rusiji taj sustav doživljavaju kao prijetnju za vlastitu sigurnost i najavljuju mogući napad.

"Postavljajući te rakete na svom teritoriju Poljska se izlaže riziku. To će biti prvi ciljevi koje treba uništiti.", upozorio je ruski general Anatolij Nogovicin nakon što je u četvrtak parafiran sporazum između SAD-a i Poljske i dodao kako 'taj dogovor dodatno pogoršava američko-ruske odnose, ionako napete zbog sukoba u Gruziji'.

Nakon što je jučer britanski Sunday Times pozivajući se na visoke izvore u ruskoj vojsci objavio da Rusija razmatra mogućnost da prvi put od završetka Hladnog rata svoju Baltičku flotu naoruža nuklearnim glavama kao odgovor na američko-poljski sporazum, američki ministar obrane Robert Gates reagirao je tvrdnjom da ' Rusija nikoga neće napasti nuklearnim oružjem', te da su to tek 'prazne riječi'.

Ipak, kako piše Sunday Times, kad je prošlog tjedna ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko postavio zahtjev ruskoj Crnomorskoj floti u ukrajinskoj bazi u Sevastopolju da 72 sata unaprijed prijavi sve ulaske i izlaske brodova iz luke, ruska ga je vojska odlučila ignorirati.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika