18.08.2008. / 17:49

Autor: Mateja Šarlija

Sindikati upozoravaju

'Inflacija raste, Vlada uspavana'

"Što se još treba dogoditi da bi Vlada RH osmislila i pokrenula neke konkretne i učinkovite mjere za suzbijanje inflacije i ublažavanje cjenovnog udara na standard građana?", stoji u otvorenom pismu koje su Hrvatski nezavisni sindikati danas poslali na Vladinu adresu uznemireni značajnim porastom inflacije koja je nakon lipanjskih 7,6 posto dosegnula 8,4 posto u srpnju te je sada dvostruko veća od one u Europskoj uniji

"Građane poskupljenja tuku na sve strane. Plaće i mirovine već su izgubile bitku s rastućim cijenama. Uz ovakvu inflaciju za očekivati je kako će i poslovne banke nastaviti podizati kamate na kredite. A prezaduženi građani već ionako s velikim problemima otplaćuju svoje kredite i plaćaju druge obaveze. Nekima to čine jamci, a nekima na vrata kucaju ovrhovoditelji. Što se još treba dogoditi da bi Vlada RH osmislila i pokrenula neke konkretne i učinkovite mjere za suzbijanje inflacije i ublažavanje cjenovnog udara na standard građana?", stoji u otvorenom pismu koje su Hrvatski nezavisni sindikati poslali na Vladinu adresu uznemireni značajnim porastom inflacije koja je nakon lipanjskih 7,6 posto dosegnula 8,4 posto u srpnju te je sada dvostruko veća od one u Europskoj uniji.

U tom pismu mjere koje je Vlada poduzela neposredno prije odlaska na godišnji odmor ocjenjuju manjkavim. Prema njihovim riječima, Vlada je najavila kako će za vrijeme njenih godišnjih odmora porezni inspektori i financijska policija istražiti tko je to neopravdano podizao cijene, a od Vlade dobio financijsku potporu upravo kako bi se to spriječilo. "Jasno je kako se to ne može nazvati mjerom za suzbijanje inflacije.", komentiraju tu Vladinu odluku u Hrvatskim nezavisnim sindikatima.

Naglašavaju kako je u srpnju , uz već postojeće visoke cijene hrane i naftnih prerađevina, inflaciji doprinijelo i poskupljenje struje, a upozoravaju kako Hrvatsku u narednim mjesecima očekuje i poskupljenje plina koje bi također u određenoj mjeri moglo povećati inflaciju.

I guverner Narodne banke Željko Rohatinski ukazao je na sve veću prijetnju nekontroliranog porasta inflacije za hrvatsko gospodarstvo. Najavio je mogući novi val inflacije koji bi mogao uslijediti prodajom Ine, ali i predložio niz mjera hrvatskoj vladi za njeno usporavanje o kojima će razgovarati s ministrom financija Ivanom Šukerom kad se on vrati s odmora. Kako je izjavio za Večernji list, neke od tih mjera spomenuo je u razgovoru s premijerom Ivom Sanaderom pred njegov sastanak s bankarima još u veljači kada je moglo biti značajnije koristi od njih. Sada, međutim, to više nije slučaj i treba se suočiti s novim okolnostima, rekao je.

Vlada je najavila skorašnji Šukerov sastanak s nekim hrvatskim ekonomistima na kojemu će glavna tema upravo biti inflacija.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika