18.08.2008. / 18:09

Autor: Petra Horvat

Berlin

Njemačka tvrdi da ne izvozi oružje za Gruziju

Britanski časopis Jane's Defence piše da je njemačka tvrtka proizvođač oružja zatražila dozvolu za izvoz oružja na gruzijsko tržište, no njemačka Vlada tvrdi da nije bilo izvoza njemačkog oružja u kriznu zonu

Njemačka je Vlada danas opovgnula tvrdnju medija da je Njemačka opskrbljivala gruzijske specijalce njemačkim oružjem tvrtke Heckler&Koch. "Njemačka Vlada isključuje da je bilo izvoza oružja u Gruziju, a ako se u Gruziji i pojavilo njemačko naoružanje možemo jamčiti da ono tamo nije stiglo iz Njemačke", tvrdi glasnogovornik njemačke Vlade Thomas Steg.

Steg je istodobno izjavio da njemačka Vlada ne raspolaže saznanjima o tome kojim putevima je njemačko naoružanje stiglo u krizno područje. Reakcija Vlade odnosi se na izvješće državne postaje ARD koja je objavila da su gruzijski specijalci prilikom pohoda na Južnu Osetiju koristili njemačke automatske puške G-36 južnonjemačkog proizvođača Heckler&Koch.

Njemačko Ministarstvo gospodarstva, koje izdaje odobrenja potrebna za izvoz njemačkog oružja, opovrgnulo je da je izdalo dozvolu za izvoz oružja u Gruziju. Britanski časopis Jane's Defence objavio je da je tvrtka Heckler&Koch od ministarstva zatražila odobrenje izvoza 230 automatskih pušaka G-36 u Gruziju, no da je ministarstvo odbilo. Predstavnici tvrtke Heckler&Koch odbili su komentirati pojavu svojih pušaka u kriznom području.

Politiku savezne Vlade po pitanju izvoza oružja žestoko je kritizirala stranka Zelenih, čiji je potpredsjednik Christian Stroebele izjavio da pojava njemačkog oružja u Gruziji pokazuje da, kako je rekao, "vječita zaklinjanja Vlade da ne izvozi oružje u krizna područja ne vrijede ništa". Automatsku pušku G-36 koriste mnoge specijalne postrojbe vojski i policija pa tako i hrvatske.

Prema podacima Međunarodnog instituta za strateška istraživanja, Njemačka je nakon SAD-a, drugi po redu najveći izvoznik naoružanja, a vrijednost izvezenog oružja je 2004. iznosila 10 milijardi dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika