Objavljeno u Nacionalu br. 666, 2008-08-19

Autor: Berislav Jelinić

Bitka za Holding

Bandić ugušio pobunu protiv Čovića

Ivo Čović, ključni čovjek HEP-a za vrijeme Račanove vlade a od prošlog tjedna šef Zagrebačkog holdinga, nema podršku svih podređenih kolega u upravi najmoćnije zagrebačke kompanije

IVO ČOVIĆ ima najmanje troje protivnika u sadašnjem sastavu uprave Zagrebačkog holdinga, s kojima će morati funkcionirati do kraja tekućeg mandata MILAN BANDIĆ Čovića je promaknuo nakon što je telefonski uvjerio Milana BandićaIVO ČOVIĆ ima najmanje troje protivnika u sadašnjem sastavu uprave Zagrebačkog holdinga, s kojima će morati funkcionirati do kraja tekućeg mandata MILAN BANDIĆ Čovića je promaknuo nakon što je telefonski uvjerio Milana BandićaIvo Čović, novi predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, nema podršku svih podređenih kolega iz uprave, a zbog njegova imenovanja umalo je došlo do otvorene pobune unutar postojećeg sastava uprave te tvrtke. Nakon što su doznali da će Ivo Čović na toj funkciji naslijediti Slobodana Ljubičića, Lidija Tomić i Ivan Tolić početkom prošlog tjedna rekli su zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću da podnose ostavke, ona na položaj šefice nabave, a on na funkcije zamjenika predsjednika uprave i direktora Zagrebačkog električnog tramvaja. Lidiju Tomić smatraju vrlo bliskom Bandiću, a dugo je tijesno surađivala s Ljubičićem. Bandiću je rekla da s Čovićem ne može surađivati, a svjedoci tvrde da je pritom bila vrlo emotivna, gotovo na rubu živčanog sloma. Tolić je najvjerojatnije htio dati ostavku nezadovoljan time što nije prošao kao Bandićev kandidat za Ljubičićeva nasljednika umjesto Čovića.

Žučna interna rasprava Lidije Tomić i Tolića s Bandićem potrajala je prilično dugo, a na kraju ih je Bandić uspio nagovoriti da ne napuštaju svoje funkcije. Sve su to slušali i Ljubičić i Čović. Ljubičić ih je također uvjeravao da bi njihove ostavke bile kontraproduktivne i da svima mogu donijeti mnogo više štete nego koristi. Čović im je govorio da bi prije takvih odluka trebali bolje razmisliti. Nekim svjedocima tih zbivanja nije bilo jasno je li to bila izrežirana predstava, u kojoj su Lidija Tomić i Tolić trebali posredno pokazati Čoviću da nije dobrodošao i da je tu isključivo kao nametnuto kadrovsko rješenje, ili se to doista dogodilo spontano, jer su njih dvoje politički neiskusni.


Osim toga, Čoviću nitko nije znao precizno reći niti gdje se i u kakvom statusu nalazi Dragan Kovačević, šef financija u Zagrebačkom holdingu, koji je proljetos privukao pozornost javnosti nakon što se kandidirao za šefa SDP-a. Kovačević i Čović proteklih su tjedana više puta razgovarali. Kovačević ga je precizno informirao o financijskom stanju unutar tvrtke, te o razlozima zašto je odlučio napustiti svoju funkciju. Međutim, neki njegovi kolege unutar uprave nadaju se da njegov odlazak još uvijek nije definitivan, posebice ne u novonastalim okolnostima. Kovačević je početkom ljeta zatražio razrješenje sa svoje funkcije zbog neslaganja s netransparentnim poslovanjem unutar Zagrebačkog holdinga, zbog česte Ljubičićeve samovolje, ali ponajviše zato što je Bandić odustao od nužne transformacije Holdinga. Kovačević je svoju funkciju početkom ljeta odlučio napustiti u tišini, vjerojatno kako bi izbjegao javnu raspravu o razlozima svog nezadovoljstva. Da se o tome počelo raspravljati, Bandićevi protivnici izvan i unutar stranke to bi iskoristili protiv njega, a moglo se početi špekulirati i o Kovačevićevu približavanju Zoranu Milanoviću. To je Kovačević svakako htio izbjeći, jer je svoje nezadovoljstvo načinom na koji Milanović vodi SDP artikulirao i svojom protukandidaturom na proljetošnjoj SDP-ovoj konvenciji. Kovačević se na svojoj funkciji unutar Zagrebačkog holdinga pokušavao ponašati kao racionalan ekonomist, a uz apsolutnu lokalnu vlast Bandića i Ljubičića to nije bilo moguće.

Kako je Kovačević najavio svoj odlazak, Ljubičić je i prije svoje smjene kao jedno od važnijih pitanja nametnuo pitanje Kovačevićeva nasljednika na funkciji šefa financija unutar Zagrebačkog holdinga. Ljubičić je na tu funkciju kandidirao Tadu Cigić, direktoricu Robnih terminala, jedne od tvrtki unutar Holdinga. Ona je 30-ak godina zaposlena u Robnim terminalima, a nakon što je Ljubičić svoju direktorsku funkciju u toj tvrtki zamijenio funkcijom šefa Zagrebačkog holdinga, Tada Cigić jedno je vrijeme bila njegova opunomoćenica, a potom je i formalno preuzela upravljanje Robnim terminalima. Naknadno se pojavljivala i kao svestrana savjetnica unutar Zagrebačkog holdinga. Zato ne začuđuje što je Ljubičić upravo nju kandidirao za Kovačevićevu nasljednicu. Čović se zasad nije ni dotaknuo te teme, iako je, po svemu sudeći, čuo tko je Ljubičićev kandidat. I po epilogu te situacije uskoro će se prosuđivati što Čovićevo imenovanje znači za odnos snaga unutar SDP-a. Smatra se da bi ispražnjena funkcija na kojoj je donedavna bio Kovačević mogla biti ključna za prevlast unutar Zagrebačkog holdinga u sljedećih nekoliko mjeseci uoči lokalnih izbora. Holding odluke donosi većinom glasova. Tvrdi se da u postojećim okolnostima Čović može računati na podršku Vlaste Pavić i Stipana Matoša, dok Lidiju Tomić, Ivana Tolića i Vladimira Tomičića smatraju bliskima Ljubičiću i Bandiću. U takvim okolnostima unutar Holdinga neki priželjkuju da se Kovačević predomisli i nastavi obnašati svoju funkciju do kraja svog mandata. Oni koji to očekuju vjeruju da bi se Kovačević mogao prikloniti Čoviću, što bi mu moglo olakšati posao.

Eventualna Čovićeva prevlast unutar Holdinga mogla bi biti uvod u znatnu redukciju apsolutne Bandićeve vlasti u Zagrebu. Kako je Bandić jedini član skupštine svih tvrtki unutar Holdinga, a bez suglasnosti skupštine ne mogu se donositi nikakve značajne strateške odluke o poslovanju, uprava Zagrebačkog holdinga samo prividno može samostalno, neovisno o Bandiću, upravljati najznačajnijim gradskim resursima i tvrtkama. No čak i u takvoj situaciji gubitak apsolutne kontrole nad upravom Holdinga mogao bi se smatrati ozbiljnim udarcem Bandićevu političkom autoritetu u Zagrebu uoči lokalnih izbora.
Nakon isforsirane Ljubičićeve ostavke zbog objavljivanja anonimnog pisma protiv nedavno pretučenog direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića na internetu, Čović je, preuzevši Ljubičićevu funkciju, najavio da će pokušati izvući iz dugova poduzeća unutar Holdinga, da će nastojati smanjiti troškove poslovanja, podići kvalitetu usluga te odvojiti rad Holdinga od politike. Čović je rekao da u Holdingu ima mnogo više zaposlenih nego što je nužno, ali da zasad neće biti otpuštanja.

MILAN BANDIĆ Čovića je promaknuo nakon što je telefonski uvjerio Milana Bandića Slobodana Ljubičića da mu je najbolje da napusti mjesto šefa HoldingaMILAN BANDIĆ Čovića je promaknuo nakon što je telefonski uvjerio Milana Bandića Slobodana Ljubičića da mu je najbolje da napusti mjesto šefa HoldingaČović je zapravo posredno rekao da postojeći model Zagrebačkog holdinga nije dobar, da ga treba mijenjati i racionalizirati, a zatim je potkraj tjedna na nekoliko dana otputovao iz Zagreba. Vjerojatno se vratio po obitelj u Sinj, jer je do neočekivanog imenovanja na novi posao bio na godišnjem odmoru. Do 25. kolovoza dao je slobodno i nekim svojim suradnicima iz uprave Zagrebačkog holdinga, tako da su se oni vratili na godišnji odmor. Čim je Čović imenovan na novi posao, počelo se špekulirati u kojoj je mjeri Milanović oslabio Bandića, a to će se isprva moći mjeriti jedino po Čovićevim skorašnjim kadrovskim potezima.

Osim popunjavanja funkcije šefa financija, prvo sljedeće što će se analizirati bit će to koliko će Čović doista uspjeti marginalizirati Ljubičićevu ulogu unutar Zagrebačkog holdinga i neutralizirati brojne kadrove koje je Ljubičić uz Bandićev blagoslov posljednjih godina postavio na unosne sinekure unutar tog velikog poslovnog sustava. Potom će se gledati kako će se Čović postaviti prema Rađenoviću, kojega je nakon stradanja uprava Holdinga formalno unaprijedila i s funkcije šefa Zagrebačkih cesta vratila na nevažno, gotovo izmišljeno potpredsjedničko mjesto unutar Holdinga, na kojem se ni o čemu bitnom ne odlučuje. Čović je rekao da je za Ljubičića najbolje da uzme nekoliko tjedana godišnjeg odmora te da će s njim razgovarati o najboljem načinu njegova angažiranja u Holdingu. Zasad je Čović uzeo kratkotrajni predah, odnosno produljeni vikend. Vjerojatno ga je iznenadio razvoj događaja koji ga je doveo na novi posao, za koji je već izjavio da ga je možda i nepromišljeno prihvatio.

Osobe koje su mu sklone Čovića nazivaju promišljenim i suzdržanim, dok oni neskloni te njegove osobine opisuju kao ziheraštvo i neodlučnost. Ivo Čović rodio se 17. listopada 1961. u Sinju. Diplomirani je inženjer elektrotehnike, koji je fakultet 1985. završio u Splitu. Oženjen je i ima troje malodobne djece: kćeri Nikolinu i Ivu te sina Josipa. U slobodno se vrijeme zanima košarkom. Godinu dana nakon što je završio fakultet zaposlio se u Hrvatskoj elektroprivredi. Od 1991. do 1996. bio je direktor hidroelektrane Orlovac. Široj javnosti postao je poznat nakon što ga je koalicija lijevog centra nakon 3. siječnja 2000. imenovala prvim čovjekom HEP-a, jedne od najvažnijih hrvatskih tvrtki. Na toj je funkciji ostao do 2004., a i potom je bio vezan uz HEP. U karijeri je bio i član nadzornih odbora u brojnim tvrtkama. Nakon što je HDZ ponovo došao na vlast, Čović je ostao član uprave HEP-a zadužen za plinski posao. U tvrtki HEP - Plin od 2004. do 2007. bio je predsjednik Nadzornog odbora, a od 2007. ostao je njegovim članom. Potom je ušao u Zagrebački holding, gdje je postao volonterski savjetnik za gospodarstvo. Do imenovanja na novi posao Čović je bio član zagrebačkog poglavarstva za gospodarstvo.

Nakon što je u HEP-u izgubio funkciju savjetnika uprave, Čović je u HEP-u odbio nekoliko funkcija, a proljetos je izrazio želju da ga imenuju članom povjerenstva Europske unije koje se bavi energetskim pitanjima. Tim nastojanjima pokazao je da ga položaj člana gradskog poglavarstva ne zadovoljava. Nakon što je došao na novi posao, Bandićevi protivnici u SDP-u od njega očekuju poslovne poteze koji će se moći protumačiti kao početak Bandićeve demontaže unutar zagrebačkog SDP-a. Čović se posljednjih dana pokušao iscrpno informirati o najvećim izazovima koji ga očekuju. Njegove nastupne izjave potvrđuju da su ga informirali kako bi mu prioritet trebala biti reforma Holdinga prema uputama konzultantsko revizorske tvrtke Deloitte, koja je u suradnji s nekim dužnosnicima Holdinga napravila studiju “Nova poslovna strategija”. U njoj predlažu temeljitu reorganizaciju postojećeg načina upravljanja. Među ostalim, predloženo je da se 25 posto Holdinga privatizira, da se neke podružnice isključe iz sastava Holdinga, da se Holding razdvoji u dva dijela - komercijalno-komunalni i društveni, da se umjesto zaduživanja za investicije koriste sredstva EU... Novi način upravljanja bi do 2012. trebao omogućiti Zagrebačkom holdingu da mu godišnja dobit dosegne milijardu kuna. Usporedbe radi, ta je dobit krajem 2007. bila 23 milijuna kuna.

Ljubičić i Bandić tu su studiju naručili, a kad je ona proljetos dovršena, Bandić je grubo izvrijeđao Deloitte i Ljubičića. Bandić je u gradskoj skupštini rekao da je sadašnji sustav idealan, te da neće stručnjaci koji se 30 godina bave teorijom bez implementacije određivati kako će se organizirati Holding. Ljubičić je preko toga šutke prešao, a danas se od Čovića u dijelu SDP-a očekuje da se i u tome suprotstavi Bandiću - jer sustav treba mijenjati i jer bi to i simbolično i politički smanjilo Bandićev utjecaj u Zagrebu.

DRAGAN KOVAČEVIĆ objavio je da želi napustiti mjesto financijskog direktora HoldingaDRAGAN KOVAČEVIĆ objavio je da želi napustiti mjesto financijskog direktora HoldingaČovića smatraju podjednako bliskim i Bandiću i Milanoviću. Međutim, u dijelu SDP-a nesklonom Bandiću smatraju da bi Milanoviću politički moglo koristiti samo dodatno smanjenje Bandićeva utjecaja. Ako Milanović uoči lokalnih izbora ne bude išao do kraja u obračunu s Bandićem, a Bandić izgubi izbore, u dobrom dijelu SDP-a političku odgovornost za poraz na izborima pripisat će Milanoviću. S druge strane, ako Bandić pobijedi, moći će poslije opet tvrditi da mu Milanović politički nije potreban. Odluči li se pokušati dodatno smanjiti Bandićev utjecaj, to Milanović za početak može posredno raditi opisanim poslovnim potezima koje bi mogao početi vući Ivo Čović. Mnogi u ovom trenutku dvoje je li Čović za takvo što spreman i sposoban, unatoč bogatom upravljačkom iskustvu.

Ljubičićevom smjenom započela borba između Bandića i Milanovića

Slobodan Ljubičić uvjeren je da ga se Milan Bandić nije posve odrekao, te da će u budućnosti ponovo biti jedan od njegovih najznačajnijih suradnika, doznao je Nacional od osoba bliskih Ljubičiću. Ljubičić se ne namjerava vraćati u Zagrebački holding jer smatra da takvo što nema smisla nakon što je podnio ostavku. Međutim, smatra da je njegovom ostavkom tek počela prava borba između Bandića i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića. Uvjeren je da će Bandić dobiti lokalne izbore, a vjerojatno će se i sam angažirati u predizbornoj kampanji. Zbog toga se i nada novoj utjecajnoj funkciji ako Bandić ponovo postane zagrebački gradonačelnik.

Ljubičić misli da je stradao ponajviše zbog medijskog pritiska Večernjeg i Jutarnjeg lista, u situacijama kad su njihovi vlasnici imali razloga biti ljuti na Zagrebački holding zbog raspleta poslovnih projekata za koje su bili osobno zainteresirani. Ljubičić je uvjeren da je posljednjih godina stao na žulj mnogim interesnim grupacijama i da su ga zato periodično napadali. U privatnom društvu ispričao je da je sporno anonimno pismo protiv Rađenovića, objavljeno na web stranicama Zagrebačkog holdinga, izvučeno iz konteksta, da je ono i mnogo prije bilo objavljeno, ali uz brojne druge dokumente koji pokazuju da je Holding osudio takvo pismo.

Ljubičić je razočaran i iznenađem takvim razvojem situacije, najvjerojatnije i zato što nije vjerovao da će ga Bandić žrtvovati. Međutim, oni koji dobro poznaju način na koji Bandić i Ljubičić funkcioniraju tvrde da bi i Ljubičić bio spreman utopiti svoje podređene u čaši vode kad bi osjetio da bi njegov položaj u protivnom mogao biti ugrožen. Ljubičić je razočaran i zato što je na svoj račun primao kritike zbog nekih isključivo Bandićevih kadrovskih akvizicija. Tu u prvom redu misli na Nenada Ivankovića, kojem on nikada nije bio sklon. Ljubičić za nastalu situaciju oko spornog anonimnog pisma protiv Rađenovića smatra odgovornim isključivo Ivankovića. U privatnom društvu Ljubičić se tješio da je Holding ostavio u dobrom stanju i da je ponosan na ono što je učinio u svom mandatu. Kao protuteza toj njegovoj tvrdnji spominje se katastrofalno stanje u Zagrebačkim cestama. Tvrdi se da je još mnogo gora situacija u tvrtki Vodoopskrba i odvodnja, ali da takvo stanje ne zabrinjava šefa te tvrtke Jadranka Robića, za kojega tvrde da je vrlo blizak Bandiću. Neki unutar Holdinga priželjkuju da Ivo Čović postavi Rađenovića na Robićevu funkciju. Tvrde da samo tako do javnosti može doprijeti informacija o pravim razmjerima lošeg stanja unutar nekih podružnica Holdinga.

Nisu rijetki ni oni koji tvrde da o Ljubičićevoj i Bandićevoj sudbini neće odlučivati ni Milanović, ni lokalni izbori sljedeće godine, nego premijer Ivo Sanader, kojem pripisuju mogućnost velikog utjecaja na dinamiku procesuiranja brojnih kaznenih prijava koje su Državnom odvjetništvu podnesene protiv Bandića i Ljubičića.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika