19.08.2008. / 08:16

Autor: Nacionalova redakcija

Račanov projekt

Rađenovića za gradonačelnika

Ivan Račan, član Glavnog odbora SDP-a i sin pokojnog predsjednika SDP-a Ivice Račana, već neko vrijeme želi gurnuti aktualnog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića u konačni obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a na njegovoj funkciji nakon lokalnih izbora želi vidjeti Igora Rađenovića. To se posredno vidjelo u prošli četvrtak iz jednog teksta u Jutarnjem listu. U tom tekstu navodi se da te želje ima dio mladih esdepeovaca sklonih šefu stranke Zoranu Milanoviću. Iza te skupine mladih esdepeovaca zapravo se nalazi Ivan Račan.

Ivan Račan u SDP-u formalno ima samo funkciju člana glavnog odbora stranke, ali mu mnogi pripisuju znatan utjecaj na Milanovića. Ivana Račana neki u stranci vide kao osobu koja je unutar stranke pripremila teren za dolazak Milanovića na čelo SDP-a. Ljudi koji su s njim imali prilike komunicirati tvrde da se on proteklih mjeseci u neformalnoj komunikaciji s dobrim dijelom stranačkog članstva ponašao umalo kao da on kontrolira Milanovića.

Ivan Račan jednom je prilikom rekao i da svom pokojnom ocu zamjera to što se nije obračunao s Milanom Bandićem, te da to smatra jednom od njegovih najvećih grešaka. Objašnjavajući zašto je protiv Bandića, Ivan Račan je u neformalnim razgovorima često znao govoriti da se javnost zasitila Bandićeva vladanja Zagrebom, a upravo je takvu frazu nedavno počeo neformalno koristiti i Milanović. Ivan Račan dobro zna neformalno komunicirati s novinarima, a kad ga novinari citiraju, predstavljaju ga kao izvor blizak mladima SDP-a.

Kad se prošlog tjedna u Jutarnjem listu obrazlagalo zašto bi Igor Rađenović trebao biti logičan izbor za Bandićeva nasljednika, bio je citiran "jedan esdepeovac" koji je rekao da je Rađenović iskusan političar, hrabra i moralna figura. Međutim, neki u SDP-u ne slažu se posve s takvom ocjenom Igora Rađenovića. Među ostalim, navode da su takvi hvalospjevi pretjerani te da neopravdani napad na Rađenovića ne mora nužno značiti da je on i iskusan političar.

Vezane vijesti

'Bandić je naručio premlaćivanje Rađenovića'

'Bandić je naručio premlaćivanje Rađenovića'

Tri godine nakon što je završio u zatvoru zbog premlaćivanja Igora Rađenovića, Miodrag Šimunac odlučio je otkriti ime naručitelja. Za Vijesti RTL-a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika