19.08.2008. / 16:12

Autor: Petra Horvat

Srbija

Dragan Đilas novi gradonačelnik Beograda

Dragan Đilas je u politiku ušao 1991. i 1992 godine kada je bio vođa studentskih prosvjeda protiv režima tadašnjeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića

Novoizabrani gradonačelnik Beograda je Dragan Đilas s Liste za Europski Beograd. Đilasa je na tu dužnost danas izabrala nova koalicija sastavljena od vijećnika Demokratske stranke (DS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Stranke umirovljenika (PUPS), uz potporu vijećnika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića. Za Đilasa (41) je glasalo 58 od 110 vijećnika gradske skupštine.

Tako je samo tri dana prije isteka zakonskog roka za konstituiranje vlasti na gradskoj razini potvrđena koalicija Demokratske stranke Borisa Tadića i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića koja već funkcionira na republičkoj razini. Nakon izbora, SPS je nakon izbora dogovarao koaliciju sa SRS-om i Demokratskom strankom Srbije Vojislava Koštunice, te njegovim koalicijskim partnerom Novom Srbijom (NS), no Socijalisti su odustali od te koalicije nakon ulaska u srpsku Vladu.

Radikali i stranke tzv. narodnjačkog bloka Vojislava Koštunice zbog toga nisu danas sudjelovali u izboru gradonačelnika, a poručili su i da se nadaju uskoro novim izborima. Istaknuli su i da sadašnja gradska koalicija ne može dugo opstati na vlasti. "Beograd ću učiniti europskim gradom, a u novoj će vlasti biti mjesta za sve one koji su radili dobro", izjavio je novoizabrani gradonačelnik u svom prvom govoru, te pozvao oporbu da surađuju u ime dobrobiti Beograda.

Đilas je 1991. i 1992. , kao student-prorektor, bio vođa studentskih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića. Strojarstvo je diplomirao na fakultetu u Beogradu, jedan je od osnivača Radija B92 gdje je radio kao urednik informativnog programa u vrijeme kad je to bila jedina oporbena radio postaja u Srbiji. Suvlasnik je kompanije Multikom, vodeće kuće u oblasti medijskog poslovanja, a od 2004. obnaša visoke dužnosti u Demokratskoj stranci i blizak je suradnik srpskog predsjednika Borisa Tadića.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika