19.08.2008. / 16:59

Autor: Petra Horvat

Gruzija

NATO: zasad nema znakova ruskog povlačenja

Gruzijsko ministarstvo unutarnjih poslova današnju je povorku povlačenja ruskih tenkova prozvalo 'predstavom' i 'prividom', te tvrde kako nijedan ruski vojnik niti tenk nije napustio Gruziju

"Nema znakova ruskog povlačenja iz Gruzije", izjavio je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer. U Bruxellesu je održana izvanredna sjednica o stanju u Gruziji na kojoj su ministri vanjskih poslova 26 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza pozvali Rusiju da "riječima i djelima pokaže da se opredjelila za načela na kojima se temelji naš odnos".

Scheffer je u toj izjavi istaknuo da NATO zasad nije uočio znakove ruskog povlačenja iz Gruzije, premda se ruski predsjednik Dmitrij Medvedev obvezao da će poštivati mirovni plan francuskog predsjedništva Europske unije.

Danas je iz okoline Gorija otišla jedna povorka ruskih vojnih vozila, što je Gruzija prozvala "predstavom kojoj je nazočilo nekoliko novinara". "Tom se predstavom htio stvoriti privid o povlačenju", ocijenio je glasnogovornik gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova Šota Utijašvili, koji je kazao i da nijedan tenk i nijedan ruski vojnik nisu napustili Gruziju.

Na spomenutoj sjednici ministara, koja je završila usvajanjem zajedničke izjave u kojoj je pružena potpora Tbilisiju, sudjelovao je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

"Donesena je zajednička izjava koju i Hrvatska isto tako podržava. U njoj je istaknuto da je NATO zabrinut razvojem situacije u Gruziji, te da podržava teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Gruzije. Isto tako, NATO poziva na provedbu mirovnog plana od 6 točaka", kazao je Jandroković i dodao kako je tim planom predviđeno povlačenje snaga na početne položaje, završetak neprijateljstva, doprema humanitarne pomoći stradalim civilima kao i početak obnove Gruzije.

"Ono što je važno, NATO je pokazao jedinstvo i donesena je jedna vrlo snažna i vrlo dobra deklaracija", smatra hrvatski ministar koji tvrdi kako je Rusiji poslana snažna poruka da NATO podržava teritorijalnu cjelovitost, suverenost i neovisnost Gruzije. "Od Rusije se očekuje da povuče svoje vojnike iz Gruzije te da poštuje potpisani sporazum koji je predložilo francusko predsjedništvo", dodao je Jandroković.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika