20.08.2008. / 08:34

Autor: Katarina Zorić

Bez dogovora

Rusija neće podržati prijedlog rezolucije o Gruziji

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da bi rezolucija o Gruziji trebala uključiti i mirovni plan od šest točaka koji je predložio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a koji su potpisale i Rusija i Gruzija

Rusija neće podržati rezoluciju koje su zapadne sile predložile Vijeću sigurnosti UN-a, a kojom se traži hitno povlačenje ruskih snaga iz Gruzije. Naime, nacrtom rezolucije se zahtjeva "potpuno i trenutačno" pridržavanje sporazuma o primirju što su ga potpisale Gruzija i Rusija, uključujući hitno povlačenje ruskih snaga na položaje prije izbijanja sukoba i povratak gruzijskih snaga u baze.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da bi rezolucija o Gruziji trebala uključiti i mirovni plan od šest točaka koji je predložio francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, a koji su potpisale i Rusija i Gruzija. "Budući da prijedlog rezolucije ne uključuje taj plan, Ruska Federacija ga neće moći podržati", istaknuo je Čurkin.

Sastanak Vijeća sigurnosti završio je bez glasovanja o prijedlogu rezolucije, a zapadni dužnosnici odbili su reći hoće li staviti prijedlog na glasovanje, što bi gotovo sigurno izazvalo ruski veto.

Nacrt rezolucije, koji je u ime zapadnih zemalja predložila Francuska, potvrđuje suverenitet, neovisnost i teritorijalni integritet Gruzije u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu 26 članica NATO-a donijele su izjavu kojom Moskvu upozoravaju da s njom neće moći održavati redovite kontakte sve dok se ruske postrojbe potpuno ne povuku iz Gruzije i da ozbiljno razmatraju posljedice ruske vojne intervencije. Na sastanku je dogovorena i uspostava novog foruma, nazvanog povjerenstvo NATO-Gruzija, u svrhu jačanja veza s Tbilisijem.

"NATO od agresora pokušava učiniti žrtvu, sačuvati kriminalni režim u raspadanju i naoružati sadašnje gruzijsko vodstvo", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a prenosi Reuters.

Ponovio je da Rusija nije namjeravala zauzeti Gruziju. Naglasio je da će se ruske snage povući iz te bivše sovjetske republike u roku tri do četiri dana, no to će ovisiti o tome kojom brzinom će se gruzijska vojska povlačiti u svoje baze, navodi Reuters.

Njemačka novinska agencija dpa prenosi kako je Lavrov rekao da bi odluka NATO-a o reviziji odnosa s Rusijom mogla imati ozbiljne posljedice na buduće odnose. Osobito je bio oštar prema SAD-u optuživši ga za licemjerje zbog pružanja potpore Gruziji.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika