20.08.2008. / 09:02

Autor: Marko Biočina

SAD

Obama ne želi da mu Hillary Clinton bude potpredsjednica

Za sada se još ne zna koga će američki demokratski predsjednički kandidat Barack Obama kandidirati za potpredsjedničku poziciju. Pretpostavlja se kako će Obama svoju odluku objaviti neposredno pred početak konvencije demokratske stranke, te kako to gotovo sigurno neće biti Obamina glavna protivnica u kampanji za demokratsku nominaciju Hillara Clinton.

Iako značajan dio demokratskih birača, ali i neki vrlo ugledni članovi stranke smatraju kako bi to mogla biti pobjednička kombinacija, Obama navodno ne želi Hillary Clinton pored sebe jer ju i dalje smatra suparnikom.

Prema pisanju američkih medija, najveće izglede da postane potpredsjednički kandidat ima guverner Novog Meksika Bill Richardson, jer je vrlo popularan među glasačima iz laqtino zajednice, a stratezi Obamine kampanje smatraju kako bi upravo ti glasovi mogli biti ključni u predsjedničkoj.

Dobre izglede također ima i senator iz Delawarea Joseph Biden, i to zbog svog vanjskopolitičkog iskustva, dok mu minus predstavlja činjenica da dolazi iz savezne države koja donosi malo glasova u predsjedničkoj utrci.

Mogući kandidatui još su senator Evan Bayh iz Indiane, umirovljeni general Wesley Clark, senator iz Connecticuta Chris Dodd, Chet Edwards iz Teksasa, Chuck Hagel iz Nebraske, bivši senator iz Georgije Sam Nunn, senator s Rhode Islanda Jack Reed i guverner Pennsylvanije Ed Rendell.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika