20.08.2008. / 10:09

Autor: Marko Biočina

Srbija

Prestaje proizvodnja Yuga, Zastave 101 i Floride

Zbog početka proizvodnje Fiata u Zastavi iz Kragujevca obustavlja se proizvodnja starih modela

Nakon dugih pregovora početkom rujna trebao bi biti potpisan ugovor između talijanskog proizvođača automobila Fiata i srbijanske vlade, po kojem će Fiat početi s proizvodnjom u kragujevačkoj tvornici Zastava. U izgradnju i opremanje novih pogona Fiat i Srbija će uložiti po 600 milijuna eura svaki, a tvornica će, kad bude dovršena, proizvoditi oko 300 tisuća vozila godišnje. Radi se o uvjerljivo najvećoj stranoj investiciji dosad u Srbiji. Procjenjuje se kako će, uz kooperante, u proizvodnji automobila biti zaposleno oko 10 tisuća radnika.

Zbog dolaska Fiata, sva dosadašnja proizvodnja u Zastavi morat će biti prekinuta. Za sad se ne zna znači li to definitivni kraj Zastavinih modela Yugo, Zastava 101 i Florida ili će proizvodnja tih vozila biti nastavljena na nekoj drugoj lokaciji. U srpskim medijima spominjala se mogućnost da se ti pogoni presele u Sombor, ali stručnjacio smatraju kako bi premještanje proizvodnih linija bilo preskupo da bi takav potez bio isplativ.

Osim Fiata, i dalje je aktualna mogućnost da se u Kragujevcu sklapaju Opelovi automobili. Ugovor između Zastave i General Motorsa bio je već potpisan, ali sad je postao upitan, jer Fiat ne pristaje da se u tvornici u kojoj će uložiti ogromna sredstva proizvode vozila konkurentske kompanije. Pretpostavlja se kako bi taj problem mogao biti riješen tako da se za Opel izgradi izdvojeni pogon koji bi funkcionirao neovisno od glavne Zastavine tvornice.

Vezane vijesti

Zbog skidanja EU zastave kažnjena sa 102 eura

Zbog skidanja EU zastave kažnjena sa 102 eura

Na splitskome Prekršajnom sudu Kristina Ćurković, aktivistica udruge "Volim Hrvatsku, ne u EU" osuđena je na novčanu kaznu u iznosu od 102 eura zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika