20.08.2008. / 18:40

Autor: Petra Horvat

Sporazum između Poljske i SAD-a

Proturaketni štit - dio europskog globalnog sustava obrane

Moskva tvrdi da je proturaketni štit trojanski konj kojeg SAD koristi kao paravan da bi se suprotstavio ruskom nuklearnom oružju. Sustav bi trebao biti postavljen do 2012.

Prema sporazumu o postavljanju proturaketnog štita koji su, unatoč negodovanja Rusije, danas potpisale SAD i Poljska, na tlu Poljske će biti postavljeno 10 presretača raketa, te kompleks radara u Češkoj Republici. Proturaketni štit je predstavljen kao "europski dio globalnog sustava kojim se SAD želi obraniti od balističkih raketa iz "odmetničkih" država ili skupina.

Presretači raketa će biti postavljeni na sjeveru Poljske u mjestašcu Redzikowo, koje je bila bivša baza iz doba komunističkog Varšavskog pakta, 1360 kilometara udaljenog od Moskve i 300 kilometara od ruske enklave Kalinjingrad na Baltičkome moru.

Svečano potpisivanje održano je u kabinetu poljskog premijera, a istovremeno su održani prosvjedi mirovnih aktivista. Prosvjednici su nosili transparente s natpisima poput "Imali smo Moskvu", "Ne želimo sada Washington", "Ne želimo biti ljudski štit" kojima su željeli podsjetiti na minula vremena. Poljski mirovni aktivist Andrzej Zebrowski tvrdi da je raketni štit zapravo "koplje Bijele kuće i poljske vlade", dok se poljska vlada opravdava da je to "autonomna odluka suverene države kojoj više nikada nitko neće govoriti što da radi".

Prema nekim poljskim analitičarima, Poljska se potpisom sporazuma s SAD-om profilirala kao ključan igrač protiv Moskve, koja je, tvrde, poruku i razumjela.

Rusija, koja se dugo protivila postavljanju proturaketnog štita, tvrdi da Washington štitom, krši poslijehladnoratovske sporazume, kojima se obvezala da neće svoje vojnike stacionirati na prostoru bivšeg sovjetskog bloka. Također, Rusija tvrdi kako SAD postavlja štit, kojeg Moskva naziva trojanskim konjem, da bi se suprotstavio ruskome nuklearnom oružju, a ne da bi odvratio napade Irana ili drugih "nepoćudnih" zemalja.

Prema rezultatima anketnih istraživanja provedenih u Poljskoj, poljsko javno mnijenje je, nakon ruske intervencije u Gruziji, sklonije postavljanju štita.

Poljska, koja je drugi najveći bivši sovjetski satelit u središnjoj Europi, te tri baltičke države ranije su snažno osudile rusku vojnu intervenciju u Gruziji. Poljski parlament treba odobriti sporazum o štitu, no pošto ga podržavaju i vlada i glavna oporbena stranka, radi se o pukoj formalnosti.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika