21.08.2008. / 08:46

Autor: Katarina Zorić

153 mrtvih u avionskoj nesreći

Španjolski zrakoplov kasnio zbog kvara?

U zrakoplovu nije bilo hrvatskih državljana. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun rekao je HINA-i kako u ministarstvu nemaju takvih informacija

U padu zrakoplova u madridskoj zračnoj luci poginula su 153 putnika, a teže je ranjeno njih 19. Putnički zrakoplov tipa McDonnell Douglas 82 španjolske tvrtke Spanair srušio se pri polijetanju i odmah se raspao na dva dijela. Na letu za Kanarske otoke bilo je 162 putnika, među kojima i dvoje djece, te 10 članova posade.

Reuters doznaje da je polijetanje aviona kasnilo gotovo dva sata zbog mehaničkih problema. Polijetanje prema Gran Canariji započelo je u 14 i 45, a očevici govore da je ubrzo iz lijevog pogonskog motora počeo sukljati plamen. Dvije minute kasnije zrakoplov se zapalio. Španjolski mediji javljaju da se zrakoplov prepolovio, nakon čega je udario o zemlju i zapalio se.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija objavilo je priopćenje kojim službeno potvrđuje da na konačnom popisu putnika zrakoplova unesrećenog u Madridu, nije bilo hrvatskih državljana. "Konačan popis putnika zrakoplova koji je jučer doživio nesreću u Madridu objavljen je sinoć u 23 sata. U nesreći nije bilo hrvatskih državljana", piše MVPEI u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Mario Dragun.

Zračna je luka zatvorena, još uvijek se izvlače tijela iz potpuno uništenog aviona. Crna kutija je pronađena, ali uzrok nesreće još nije poznat. Mjesto nesreće nadlijeće velik broj helikoptera, od kojih neki izlijevaju vodu na mjesto pada. Neslužbeno se doznaje da je istovremeno viđeno kako je nekoliko zrakoplova poletjelo iz zračne luke nakon pada Spanairova aviona, prenosi BBC.

Španjolskoj stižu izrazi sućuti. Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano u poruci sućuti kralju Juan Carlosu napisao je da Italija suosjeća sa španjolskim narodom. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio je sućut španjolskom premijeru Joseu Luisu Rodriguezu Zapateru i naglasio da je s velikim bolom primio vijest o nesreći u zračnoj luci Madrida. Zapatero je zbog nesreće prekinuo odmor i uputio se na mjesto događaja.

Izraze sućuti predsjednicima Zastupničkog doma i Senata španjolskog parlamenta uputio je i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. "Iskreno suosjećamo sa svim bližnjima poginulih i ozlijeđenih, kojima ovim putem upućujemo izraze podrške u njihovoj boli i tuzi", stoji u izrazima sućuti koje prenosi Ured predsjednika Hrvatskog sabora. Bebić je izraze sućuti uputio u ime svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je sućut premijeru Zapateru i navela da je šokirana obujmom katastrofe te brojem stradalih i ranjenih, rekao je njezin glasnogovornik Thomas Steg. I Francuski premijer Francois Fillon izrazio je sućut španjolskom kolegi ističući koliko ga je pogodila vijest o strašnoj nesreći u Madridu.

Vezane vijesti

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Nema plana o kupnji španjolskih obveznica

Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je izjavila kako ne postoje konkretni planovi sigurnosnih fondova eurozone o kupnji španjolskih državnih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika