21.08.2008. / 16:49

Autor: Petra Horvat

Gruzija:

'Neovisnost pokrajina Abhazije i Osetije podsjeća na kolonizaciju'

Predsjednik Južne Osetije je optužio Gruziju, no i Ukrajinu i SAD da su pokrenuli genocid njegovog naroda

"Rusija je posljednja zemlja na svijetu koja želi istinsku neovisnost Abhazije i Osetije", danas je rekao tajnik gruzijskog Vijeća sigurnosti Aleksandar Lomaia i dodao kako će, ako Rusija službeno prizna ta dva teritorija, to biti tek kolonizacija. Gruzija je danas reagirala na zahtjeve za neovisnošću pobunjeničkih pokrajina Abhazije i Južne Osetije i upozorila na opasnost ruske kolonizacije tih gruzijskih područja.

Lomaia je ocijenio da je jedini cilj Moskve u tom pitanju kazniti Gruziju zbog njezine prozapadne politike i kandidature za NATO. Abhazija je od Rusije na nacionalnom kongresu na kojem se okupilo više desetaka tisuća ljudi zatražila priznanje svoje neovisnosti.

Nekoliko sati kasnije, predsjednik Južne Osetije Eduard Kokoiti zatražio je isto, optuživši Gruziju, ali i Ukrajinu i SAD da su pokrenule genocid njihova naroda. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, ocijenio je da će Moskva odluku o tome hoće li priznati neovisnost tih teritorija donijeti na temelju ponašanja gruzijskog predsjednika Mihaila Saakašvilija.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika