21.08.2008. / 18:14

Autor: Mateja Šarlija

Pozadina afere

Šimac je žrtva lobija korumpiranih sudaca?

'Šimac nije kriv. Netko iz struje korumpiranih sudaca Visokog trgovačkog suda kojima je Šimac očito smetao iznio je u javnost taj slučaj te ga napuhao kao aferu.', izjavili su za Poslovni dnevnik dužnosnici iz najviših pravosudnih krugova koji su željeli ostati anonimni

Nakon što je u medijima nedavno objavljen slučaj Srđana Šimca, aktualnog predsjednika Visokog trgovačkog suda (VTS), u kojem je otkriveno da je prije dvije godine kao član tročlanog vijeća presudio u korist tvrtke svog oca i brata, pojavile su se neke teze koje na čitav slučaj bacaju novo svjetlo.

Naime, neki dužnosnici iz najviših pravosudnih krugova koji žele ostati anonimni izjavili su za Poslovni dnevnik da Šimac zapravo nije ništa skrivio, nego da je netko iz VTS-a komu je Šimac očito smetao taj slučaj iznio u javnost i napuhao ga kao aferu.

Prema njihovim tvrdnjama, u pozadini čitavog slučaja je sukob dvaju struja unutar VTS-a. Jednoj pripada sam Šimac, dok drugu predvodi Nenad Šepić, bivši predsjednik VTS-a. Upravo njega povezuju sa ovim slučajem, s obzirom na to da je bio najjači protukandidat Šimcu na posljednjim izborima za predsjednika tog suda i on je pobjedom Šimca izgubio čelnu poziciju jednog od najjačih sudova u zemlji koju je držao deset godina.
Kako piše Poslovni dnevnik, Šepića se do sada povezivalo s nekim osobama i tvrtkama iz zagrebačkog podzemlja. Izvori nisu željeli nikoga imenovati, no tvrde da je Šimca napao lobij korumpiranih sudaca, te kako je dolaskom Šimca na čelo VTS-a dio tih sudaca ostao bez željenih pozicija, i zato ga se sad žele riješiti.
Šepić je bio nedostupan za komentar, a u VTS-u su rekli da je na godišnjem odmoru.

Vrhovni sud sklon je Šimcu. Njegov predsjedni Branko Hrvatin rekao je da je od Šimca dobio izvješće o cijelom slučaju te da u njemu nema ničega nezakonitog. Objasnio je kako 'Šimac nije sudio u parnici, nego je samo sudjelovao u radu sudačkog vijeća koje je odlučivalo o tome da li će se tvrtki njegova oca i brata izdati jamstvo da će im se namiriti iznos od 30.000 kuna koji su potraživali što se tada činilo automatski, te zbog toga kod Šimca nema pogodovanja i namjere pa prema tome ni sukoba interesa, ali postoji pogreška koja se svakome u radu može dogoditi.' A ta je pogreška, kako je priznao sam Šimac, u tome što se nije sam prepoznao specifičnu situaciju u kojoj se tada našao te se isključio, ali je naglasio i kako su to osim njega mogli predložiti i ostali članovi vijeća, a oni to nisu učinili. O tome koliko se slučaj pokušao napuhati govore i činjenice da je traženi novac već odavno isplaćen te da na presudu nije bilo žalbi.

Rasplet slučaja se još očekuje. Šimac bi, sudeći prema trenutačnim okolnostima, mogao iz njega izaći čista obraza. Međutim,moguće je da će taj slučaj ipak potaknuti istragu koja će krenuti u novom smjeru, tj. prema otkrivanju anonimnog izvora koji je taj slučaj i poslao na USKOK-ovu adresu, zašto je ovaj sve manje sporan slučaj pušten u javnost baš sada ili tek sada, te s kojim motivima.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika