21.08.2008. / 18:47

Autor: Petra Horvat

Odluka

Karadžiću dodijeljeni novi suci

Pocar nije komentirao raniji Karadžićev zahtjev za izuzećem predsjednika prvog vijeća Alphonsa Orieja

Haaški tribunal je danas objavio da su Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba, dodijeljeni novi suci.
Predmet Radovana karadžića dosad je bio u nadležnosti prvog vijeća Haaškog suda, a predsjednik tribunala Fausto Pocar danas je taj predmet povjerio trećem vijeću.

Karadžić je ranije iznio optužbe na račun predsjednika prvog vijeća Alphonsa Orieja, čije je izuzeće zbog navodne neobjektivnosti zatražio od suda Pocar pri odluci o dodjeli predmeta drugom vijeću nije komentirao zahtjev za izuzećem Orieja, već je naveo interne razloge za svoju odluku.

Prvo će vijeće voditi postupak i protiv Momčila Perišića, bivšeg zapovjednika JNA. Budući je haaško tužiteljstvo tražilo spajanje obaju postupaka, predmet Karadžić bio je prvotno također dodijeljen prvom vijeću. "Nakon što su tužitelji u međuvremenu odustali od zahtjeva za spajanjem, slijedila je preraspodjela predmeta", objasnio je Fausto Pocar.

Karadžić je ranije naveo kako Orijevo izuzeće traži, između ostalog, zbog presude Momčilu Krajišniku, koji je osuđen na 27 godina zatvora. U toj se presudi Karadžić spominje kao pripadnik zločinačke skupine koja je progonila nesrpsko stanovništvo.

Trećim vijećem , koje je sada nadležno za predmet Karadžić, predsjeda jedan od najiskusnijih haaških sudaca Patrick Robinson iz Jamaike. Robinson je vodio i postupak protiv Slobodana Miloševića. U slučaju Karadžić, ostale suce trećeg vijeća odredit će sam Robinson.

Vezane vijesti

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

ICTY: Obrana traži oslobađanje Radovana Karadžića

Obrana Radovana Karadžića zatražila je u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) oslobađanje bivšeg… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika