22.08.2008. / 09:08

Autor: Katarina Zorić

Neslaganje Vlade i predsjednika

Mesić se protivi zaoštravanju odnosa s Rusijom

"Predsjednik Mesić smatra kako je u ovome trenutku bitno izbjeći – na svim stranama – bilo kakve poteze koji bi vodili prema daljem zaoštravanju", ističe se u priopćenju

Predsjednik Stjepan Mesić ne slaže se s politikom Vlade o sukobu u Gruziji što pokazuje i njegovo jučerašnje priopćenje kojim se ogradio od zajedničkog priopćenja ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a koje je potpisao i hrvatski ino ministar Gordan Jandroković. Mesić, naime, smatra da Hrvatska ne bi trebala zaoštravati odnose s Rusijom, već ih, naprotiv, jačati.

"Predsjednik Mesić smatra kako je u ovome trenutku bitno izbjeći – na svim stranama – bilo kakve poteze koji bi vodili prema daljem zaoštravanju. Optužbe i protuoptužbe ne vode ničemu, a umjesto prekidanja kontakata trebalo bi raditi na njihovome intenziviranju, kako bi se u izravnom dijalogu obnovilo narušeno povjerenje i stvari vratilo na teren političkih pregovora", istaknuo je predsjednik u svom priopćenju.

Iako predsjednik Mesić ne strahuje od novoga hladnog rata, upozorava da nove podjele nisu u skladu s duhom vremena u kojem živimo. "Predsjednik Republike Hrvatske upozorava da određene tendencije koje vode prema novim podjelama ne odgovaraju duhu vremena u kojemu živimo i naglašava da se globalni problemi s kojima smo svi suočeni, od terorizma, preko nerazvijenosti, pa do klimatskih promjena i njihovih posljedica, mogu rješavati samo kroz suradnju svih subjekata međunarodne politike", navodi se u priopćenju.

Evidentno je da se Vlada i predsjednik razilaze u nekim stajalištima oko vođenja vanjske politike. Kako piše Jutarnji list, visoki vladini dužnosnici i pojedini Mesićevi savjetnici međusobno se optužuju zbog nerazumjevanja aktualne vanjskopolitičke situacije. "Ako nas netko umjesto u NATO želi voditi u Pokret nesvrstanih, onda to mora jasno reći i za to dobiti potporu", rekao je Jutarnjem visokopozicionirani dužnosnik MVP-a.

I Mesićevi suardnici imaju svoje argumente. " Ako smo u NATO-u, ne znači da ne moramo misliti svojom glavom i da nemamo pravo na vlastiti stav", ističe bliski Mesićev suradnik.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika