22.08.2008. / 11:56

Autor: Katarina Zorić

Nema povlačenja

Rusija želi prepoloviti Gruziju

Usprkos tome što već tjedan dana visoki ruski dužnosnici najavljuju povlačenje svojih vojnih snaga iz Gruzije, situacija na terenu potpuno je drukčija. Sve je izvjesnije kako će Rusija zadržati svoje postrojbe u Gruziji, te da će formirati zonu razdvajanja koja će se protezati duž tamošnje glavne autoceste koja povezuje istok i zapad zemlje.

Rusija je u svojoj službenoj izajvi potvrdila kako će u toj "zoni odgovornosti" zadržati 5600 vojnika, no analitičari procjenjuju kako će tamo biti puno više ruskih snaga, te kako će Rusi na taj način pokušati paralizirati spomenutu autocestu, koja se smatra ključnom za gruzijsku ekonomiju.

Gruzijski ministar za reintegraciju Temur Jakobašvili oizjavio je da su takvi postupci gruzije protivni svim mirovnim inicijativama: "Južna granica tzv. zone odgovornosti prelazi preko autoceste na dva mjesta, u blizini sela Agara i Šavešebija. Rusi žele uspostaviti svoju tzv. zonu odgovornosti u blizini Gorija, ali to je kršenje svih sporazuma".

S druge strane, zamjenik načelnika ruskog glavnog stožer Anatolij Nogovicin izjavio je kako se radi o potpuno legitimnoj akciji Rusije, u skladu s ranije dogovorenim slanjem njihovih mirovnih snaga u Južnu Osetiju: "To je posve legitimno određeno ranijim sporazumima. To nije naša nova odluka. Gruzija, koja je de facto prekršila svoj mirovni status, više nema pravo na mirovnu ulogu unutar te zone odgovornosti".

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika