23.08.2008. / 14:23

Autor: Katarina Zorić

Kornatska tragedija

U Vodicama otkriven spomenik poginulim vatrogascima

Otkrivanje spomen-obilježja dio je programa koji od 23. do 31. kolovoza, u povodu prve obljetnice kornatske tragedije organiziraju obitelji i prijatelji poginulih vodičkih vatrogasaca, pod nazivom Ovo nije kraj - posvećeno hrabrim ljudima

Godinu dana nakon kornatske tragedija u Vodicama je danas otkriveno spomen-obiježje posvećeno vodičkim vatrogascima Gabrijelu Skočiću, Hrvoju Strikomanu, Karlu Ševerdiji i Anti Juričevu-Mikulinu. Oni su poginuli u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza prošle godine, kada je poginulo još osam vatrogasaca iz Šibenika i Tisnog.

Na kamenoj stijeni teškoj četiri tone, koja simbolizira kornatski krš na kojemu su poginuli nesretni vatrogasci, uklesana su imena Vodičana Gabrijela Skočića, Hrvoja Strikomana, Karla Ševerdije i Ante Juričeva Mikulina. U parku na vodičkoj poljani u nazočnosti rodbine poginulih vatrogasaca, članova vodičkoga DVD-a, predstavnika Vodica te stotinjak Vodičana, spomen-obilježje poginulim vodičkim vatrogascima otkrio je predsjednik navijačke skupine Torcide iz Vodica Marin Perica, a blagoslovio ga je vodički župnik don Frane Šimat.

Otkrivanje spomen-obilježja dio je programa koji od 23. do 31. kolovoza, u povodu prve obljetnice kornatske tragedije organiziraju obitelji i prijatelji poginulih vodičkih vatrogasaca, pod nazivom Ovo nije kraj - posvećeno hrabrim ljudima. Spomen-obilježje postavljaju članovi navijačke skupine Torcida iz Vodica.

Sutra će se u sklopu tog programa odigrati memorijalni malonogometni turnir, a hrvatske estradne zvijezde održat će humanitarni koncert. Na dan tragedije, 30. kolovoza u šibenskome kazalištu obiteljima će biti uručena odličja koja je poginulim vatrogascima posmrtno dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Tog dana na otoku Kornatu bit će služena misa za poginule, a obitelji će obići mjesto na kojem se dogodila tragedija. Obilježavanje prve godišnjice kornatske tragedije u Vodicama završit će 31. kolovoza mimohodom sjećanja članova vodičkoga Dobrovoljnoga vatrogasnog društva.

Šibensko-kninska županija također se priprema obilježiti prvu godišnjicu kornatske tragedije, a program će biti poznat tek idućeg tjedna.

Nakon multidisciplinarnog vještačenja koje je trajalo više od 8 mjeseci, skupina vještaka zaključila je kako je uzrok stradavanja vatrogasaca na otoku Kornatu fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese. Plinovi nastali izgaranjem vegetacije akumulirali su se u prostoru klanca iznad uvale Šipnate, a dolaskom požara nošenog jakim vjetrom, ti su plinovi naglo izgorjeli, i to na temperaturama višima od 1200 Celzijevih stupnjeva, uz brzinu kretanja većom od 40 metara u sekundi. Opisani fenomen rijetka je pojava, a slični slučajevi zabilježeni su u Australiji 2003. i na Korzici 2000 godine.

Obitelji stradalih šokirani su tim rezultatima te smatraju da se prava istina još uvijek skriva.

Vezane vijesti

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Kornati - Vrdoljakov "Vir“

Iako novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata tek treba biti usvojen, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Vrdoljaka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika