23.08.2008. / 10:42

Autor: Katarina Zorić

Gruzija

Pojačan promet između Rusije i Južne Osetije

Prethodnih dana bilo je tek desetak vojnih vozila na toj dionici strateške prometnice koja Vladikavkaz na jugozapadu Rusije povezuje sa Chinvalijem, južnoosetijskom prijestolnicom

Dvjestotinjak ruskih kamiona i oklopnih vozila koji su se kretali u oba smjera, zakrčilo je jutros cestu iz Rusije prema gruzijskoj separatističkoj pokrajini Južnoj Osetiji, javlja agencija France Presse.

Prethodnih dana bilo je tek desetak vojnih vozila na toj dionici strateške prometnice koja Vladikavkaz na jugozapadu Rusije povezuje sa Chinvalijem, južnoosetijskom prijestolnicom.

Konvoj sa trideset kamiona koji su vukli topove stajao je na ulazu u Alaguir uz cestu, u smjeru Vladikavkaza, udaljenog četrdesetak kilometara. Povorka sa 24 kamiona isto se kretala na sjever, ali nije se moglo razaznati što prevoze.

U suprotnom smjeru, prema graničnom prijelazu Zaramag i Južnoj Osetiji kretala se kolona s desetak kamiona cisterna. Još dvadesetak kamiona i kamiona cisterna čekalo je na prijelazu.

Dužnosnik iz ureda ruskog predsjednika Vladislav Petrušin u Zaramagu istaknuo je da na sjever ide vojna oprema, a na jug humanitarna pomoć i građevinski materijal.

Golemi prometni čep nastao je kod graničnog prijelaza u Zaramagu nad kojim se nadvio oblak dima od ispušnih plinova, oko 75 km od Chinvalija.

Saakašvili traži mirovne snage

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili pozvao je na razmještanje međunarodnih mirovnih snaga u zoni sukoba oko dvije odmetnute gruzijske regije, Južne Osetije i Abhazije, javljaju gruzijski mediji u subotu.

"Očuvanje teritorijalnog integriteta Gruzije nemoguće je bez internacionalizacije mirovnih snaga", rekao je sinoć Saakašvili na sastanku gruzijskog vijeća sigurnosti.

Međutim, Južna Osetija i Abhazija protive se razmještanju međunarodnih mirovnih snaga koje trenutačno razmatra Europska unija.

Ruske snage su se povukle iz središnjeg gruzijskog grada Gorija, ali su nastavile kontrolirati pristup važnoj crnomorskoj luci Poti i drugim gradovima u zapadnoj Gruziji, rekao je Saakašvili.

Vezane vijesti

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Clinton poziva Rusiju i Kinu da pridonesu rješenju u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je u utorak Rusiju i Kinu, saveznike Damaska, da "pridonesu rješavanju sukoba u Siriji. "Mislimo da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika