25.08.2008. / 08:39

Autor: Petra Horvat, Mateja Šarlija

Parlamentarci poručuju Medvjedevu:

'Želimo priznati Abhaziju i Južnu Osetiju'

Samo se još čeka odluka vlade

"Stranka Jedinstvena Rusija, većinska u parlamentu, danas se izjasnila za priznanje gruzijskih separatističkih regija Abhazije i Južne Osetije", rekao je predsjednik povjerenstva vanjskih poslova u Dumi Konstantin Kosačev.

Kosačev je objasnio kako čelnici parlamentarne skupine Jedinstvena Rusija u Dumi podržavaju nacrt rezolucije kojom se traži od ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva priznanje dviju republika.

I rusko Vijeće federacije izjasnilo se na izvanrednom zasijedanju koje je prenosila televizija da se zalaže za priznanje Abhazije i Južne Osetije, te pozvalo ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da prizna neovisnost tih dviju republika.

Senatori su zaključili da je 'Rusija petnaest godina poštivala teritorijalni integritet Gruzije' te da 'danas nakon agresije Gruzije na Južnu Osetiju te genocida koji je tamo izvršila, odnosi više nikada neće biti jednaki'.

U međuvremenu je i u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, 447 zastupnika prihvatilo izjavu upućenu Medvjedevu da se priznaju te dvije odmetnute pokrajine. Čeka se odluka vlade.

Gruzijska reakcijaTbilisi, međutim, takav razvoj situacije ne zabrinjava. Gruzijski ministar za reintegraciju tih područja Temur Jakobašvili kazao je kako 'ne vidi stvarne važnosti u toj odluci niti kakve će posljedice u pravnome smislu ona imati za budućnost Abhazije i Južne Osetije, međutim, ako Rusija prizna neovisnost tih teritorija, bit će to pokušaj legalizacije rezultata etničkog čišćenja', aludirajući pritom na gruzijske optužbe prema Rusima da su u svojoj kontraofenzivi zajedno s Južnim Osetima protjerali s tih prostora gruzijce.

Ipak, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili bio u svojoj izjavi za francuski list Liberation oštriji. "Mislim da je to teška pogreška, pokušaj mijenjanja granica Europe siom. To će imati katastrofalne posljedice, uključujući Rusiju.", komentirao je i dodao kako 'ne vjeruje da će itko u međunarodnoj zajednici biti dovoljno neodgovoran da to prihvati jer je to klasična invazija koja nema ništa s međunarodnim pravom'.

Sarkozy sazvao izvanredan sastanak Europske unijeIstovremeno, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao je izvanredni europski summit koji bi se trebao održati idućeg ponedjeljka u Bruxellesu a koji će biti posvećen krizi u Gruziji i budućnosti odnosa Europske unije i Rusije.
Na tom će se sastanku raspraviti i rusko povlačenje iz Gruzije za koje Zapad optužuje Moskvu da ga nije provela sasvim po pravilima sporazuma između Rusije i Gruzije.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika