25.08.2008. / 13:39

Autor: Nina Tomljanović, Petra Horvat

Korupcija u zdravstvu

Ognjenu Šimiću 9 godina zatvora za primanje mita

"Da je dr. Šimiću prioritet u radu bio zarađivanje novca, mrtvih bi pacijenata zasigurno bilo puno više", tvrdi odvjetnik doktora optuženog za primanje mita. Šimić tvrdi kako je cijeli slučaj konstruirao USKOK

Riječki kirurg Ognjen Šimić na Županijskom sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Šimić je optužen za 18 slučajeva uzimanja mita a istodobno je  oslobođen optužbe za prikrivanje na taj način stečena novca. Na izricanju presude Šimić nije bio prisutan te je sutkinja Ika Šarić naredila da ga se odmah privede u pritvor.

Glavna rasprava održana je u četvrtak kada je Šimićev odvjetnik Goran Marjanović tvrdio kako je u postupku protiv njegovog klijenta počinjeno niz nepravilnosti.U završnoj je riječi Marjanović istaknuo kako Šimiću nije dokazano postojanje protupravno stečene imovine, te ga se stoga ne može optužiti za pranje novca. Marjanović tvrdi i kako nije moguće dokazati postojanje listi čekanja, a zaključio je i kako osobe koje su navodno davale mito nisu oštećenici, već počinitelji kaznenog djela. "Da je dr. Šimiću prioritet u radu bio zarađivanje novca, mrtvih bi pacjenata zasigurno bilo puno više", ustvrdio je Marjanović, koji smatra da su svjedoci žaštićeni. "Nitko se nije prestrašio da će protiv njega biti podignut kazneni postupak. To dokazuje da su svjedoci zaštićeni", rekao je.

Šimićevo iznošenje obrane trajalo je pet sati, a on za cijeli slučaj optužuje Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK). "USKOK je konstruirao cijeli slučaj", rekao je tada i dodao kako je to zaključio stoga što nijedan od svjedoka nije iznio materjalan dokaz o primanju mita, te da tužitelji nisu dokazali optužnicu. Šimić smatra da je USKOK nagovorio svjedoke da svjedoče protiv njega, a sam tvrdi kako nikada nije primio dar, novac niti što slično. "Mene se ne da podmititi", tvrdi Šimić.

Tužiteljstvo je zastupala zamjenica ravnatelja USKOKA Sajonara Čulina, koja je u svojoj završnoj riječi zatražila da sud osudi Šimića, oduzme mu liječničku licencu, te mu zabrani daljnji rad u struci.

Šimića je optužnica teretila da je kao predstojnik Odjela za kardiokirurgiju riječkog KBC-a u razdoblju od 1998. do 2006. primao mito. Uhićen je 16. kolovoza 2006. godine nakon prijave njegove namjere uzimanja mita policiji Ljerke Krajnović. Ona je prijavila Šimića zbog namjere uzimanja mita za kraći rok čekanja na operaciju srca njezinog oca. Ona je u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta s opremom za video i zvučno snimanje predala označeni novac Šimiću u njegovoj kancelariji u riječkom KBC.

Nakon njegova uhićenja još je prijavljeno 17 slučajeva primanja mita. Ubrzo je pušten iz pritvora a na glavnu raspravu dolazio je sa slobode. Tridesetak svjedoka je tijekom suđenja potvrdilo da je Šimić primao mito no on je opovrgnuo sva ta svjedočenja.

Ognjen Šimić optužen je da je kao predstojnik Odjela za kardiokirurgiju riječkog KBC-a u vremenskom periodu od 1998. do 2006. godine primio mito u 18 slučajeva radi skraćenja roka čekanja na operaciju.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika