25.08.2008. / 11:22

Autor: Mateja Šarlija

Zdravstvo

Konačno dovršetak Sveučilišne bolnice

Dovršetak Sveučilišne bolnice čija je gradnja započela još 1982., a obustavljena deset godina kasnije zbog nedostatka novca očekuje se 2016., izjavio je Andrija Hebrang, predsjednik Povjerenstva za dovršetak bolnice

Dovršetak Sveučilišne bolnice čija je gradnja započela još 1982., a obustavljena deset godina kasnije zbog nedostatka novca očekuje se 2016., izjavio je Andrija Hebrang, predsjednik Povjerenstva za dovršetak bolnice.

Gradnju su do 1992. financirali građani samodoprinosom, i tada je na nju utrošeno 156,7 milijuna eura, a dovršeno oko 45 posto bolnice.
Od tada, međutim, nije ništa poduzimano, a Hebrang je 2004. kao tadašnji ministar zdravstva i potpredsjednik vlade tvrdio da će se 2005. pronaći investitori , a 2006. već početi graditi, te da bi gradnja trebala završiti za dvije do tri godine.

Ipak, sada Hebrang tvrdi da je osmišljena strategija za dovršetak izgradnje. Plan je da se za najviše dva mjeseca osnuje tvrtka u zajedničkom vlasništvu Grada Zagreba i države koja bi trebala osmisliti natječaj za pronalazak investitora koji bi potpomogao projekt po načelu javno-privatnog partnerstva.

Iako su prijašnje procjene bile da će dovršetak koštati između 250 i tristo milijuna eura, sada se ta suma kreće oko pola milijarde eura. Vlasnici bolnice bit će u jednakom omjeru grad i država, a od investitora se očekuje da izradi projekt prilagodbe starog objekta, sudjelovanje u financiranju gradnje i opremanja bolnice te održavanje u narednih trideset godina.

Međunarodni natječaj odvijat će se u dva koraka- prvo će se raspisati poziv za iskazivanje interesa, a zatim će se odabrati investitor. Hebrang tvrdi da će se ovaj put projekt provesti do kraja jer je konačno postignut dogovor o vlasništvu i financiranju. Kako je bolnica građena na gradskom zemljištu, država je na sebe preuzela financiranje.

"Povjerenstvo je imalo dva prijedloga, jedan je bilo javno-privatno partnerstvo, a drugi podizanje kredita, što s aktualnim vanjskim dugom i nije najsretnije riješenje. Stoga je usvojen prijedlog da se ide na međunarodni natječaj koji su svi podržali. U idućoj fazi, međutim, volonterski rad neće biti dovoljan i stoga ćemo osnovati tvrtku s nekoliko zaposlenih stručnjaka, a za rad tvrtke u prvoj godini već je izdvojeno šest milijuna kuna iz proračuna. Tvrtka ima težak zadatak izraditi prijedlog natječaja, što će trajati barem godinu i pol, a nakon toga slijedi izbor najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora.", rekao je Hebrang za Poslovni dnevnik.

Bolnica površine 82.000 četvornih metara ima kapacitet od 800 stacioniranih kreveta te još oko dvjesto do tristo kreveta za dnevnu bolnicu. Sveučilišna bolnica će, osim medicinskih kapaciteta imati i istraživačke te nastavne sadržaje, apartmane za profesore te heliodrom, a ako inevestitor procijeni da se isplati, moguća je i gradnja hotela u sklopu tog projekta.

U tu se bolnicu planira preseliti nekoliko zagrebačkih bolnica koje su u lošem stanju ili na nepovoljnim lokacijama, a to će najverojatnije biti KB Merkur, Sveti duh te bolnica za dječje bolesti u Klaićevoj.

Vezane vijesti

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Jedan od sedam Amerikanaca bez zdravstvene zaštite

Blizu jedan od sedam Amerikanaca ili 15,1 posto američke populacije bilo je bez zdravstvene zaštite u 2011. godini, pokazuje istraživanje nadležne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika