25.08.2008. / 11:57

Autor: Petra Horvat

Kardinal Puljić:

'Neke hrvatske tvrtke u BiH ucjenjuju da ne zapošljavaju Hrvate'

Puljić tvrdi kako se u BiH birokratski poslovi brže i lakše rješavaju ukoliko u uredu radi osoba vaše vjere ili narodnosti, te da tu nejednakost omogućava daytonski sporazum, a podržavaju međunarodne institucije

"Imam informacije da su neke hrvatske tvrtke ucijenjene da u BiH moraju zapošljavati neke druge, a ne Hrvate ili pak da neki zapošljavaju Hrvate samo da bi se dopali", tvrdi nadbiskup Vrhbosanske biskupije kardinal Vinko Puljić. Puljić je u intervjuu za bosanski list Nezavisne novine rekao i kako smatra da ipak treba pozdraviti sve one koji su voljni investirati u BiH.

"Od izabranih predstavnika hrvatskog naroda očekujem da svojom zauzetošću dokazuju da predstavljaju sve Hrvate, a ne samo neke dijelove iz BiH", rekao je Puljić i dodao kako bi, ukoliko istinski želimo ući u Europu, trebalo stvoriti strukturu zaštite svakog građana i svakog naroda. "Kada su u pitanju izabrani čelnici hrvatskog naroda, trebali bi opće dobro braniti u zakonitosti i jednakopravnosti na svim područjima BiH. Nažalost, nije to uvijek vidljivo niti doživljeno.", rekao je.

Kardinal je istaknuo kako je nejednakopravnost najočitija kod raspodjele proračuna, te da to omogućava struktura Daytonskog sporazuma. "Takve su stvari najvidljivije u pojedinim uredima, gdje zaposlenik, čim vidi osobnu kartu, zna tko ste, i odmah nastaje birokratska papirologija izluđivanja", rekao je i dodao kako se sve puno brže rješava kada u ured dođe osoba istog naroda ili stranke, te da to podržavaju pojedine strukture međunarodnih predstavnika.

Puljić je napomenuo da neumorno potiče ljude da izađu na izbore, jer smatra da je u postkomunističkom vremenu potrebno izgrađivati demokratsku svijest i odgovornost.

Izjavu zastupnika stranke SDA Bakira Izetbegovića u bosanskohercegovačkom parlamentu da Hrvati tamo gdje su većina žele apsolutnu dominaciju, Puljić je ocijenio neutemeljenom. "To posebno dokazuje činjenica da su kroz svoju razjedinjenost radije izabrali ljude na položaju iz njegove stranke (SDA), a ne Hrvata. Također, ustvrdio je da bi se za veću pravednost i ravnopravnost, bez kojih se ne može graditi mir, trebalo dozvoliti uvođenje vjeronauka u škole za učenike katolike ili pravoslavce.

"Međureligijsko vijeće je institucija našeg puta dijaloga, traženja načina vraćanja povjerenja i pomirenja. Zajedničkih stavova oko vjerskih prava i sloboda itd.", rekao je Puljić i dodao da je Međureligijsko vijeće poslalo poruku kako domovinski rat nije bio religijski rat, kako tvrde neki domaći političari.

Puljić je napomenuo i kako medije u BiH zanimaju samo skandali, te kako su sve rjeđe pozitivne poruke. "Ono duhovno i moralno ne zanima medije, nego samo politika ili skandal", rekao je.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika