25.08.2008. / 15:07

Autor: Nina Tomljanović

Uoči parlamentarnih izbora

Većina slovenskih stranaka za rješenje pitanja granice s Hrvatskom

Došlo je vrijeme da se se pitanje granice riješi u sljedeće dvije-tri godine smatra slovenska demokratka stranka (SDA) koja vodi sadašnju vladajuću koaliciju

Većina političkih stranaka u Sloveniji smatra da je uoči slovenskih parlamentarnih izbora za buduće odnose Zagreba i Ljubljane ključno rješenje pitanje granice što stoji i u njihovim predizbornim programima, objavila je slovenska agencija STA.

Došlo je vrijeme da se se pitanje granice riješi u sljedeće dvije-tri godine smatra slovenska demokratka stranka (SDA) koja vodi sadašnju vladajuću koaliciju.

STA podsjeća na nedavne izjave ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji je kazao da da većina slovenskih stranaka ocjenjuje da je došlo vrijeme da se pitanje granice riješi i da bi Slovenija teško pristala na ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om ako granično pitanje ne bude riješeno. Agencija podsjeća da je Rupel i predsjednik odbora za vanjsku i europsku politiku u Janšinoj stranci, podsjeća agencija.

Hrvatska je do sada dosljedno odbijala slovenske inicijative za rješenje graničnog pitanja, tvrdi Rupel i kaže da je Slovenija pod sadašnjom Vladom pristala i na arbitražu ako pri tome bude poštovano "načelo pravičnosti" i polazište da je kriterij za određivanje granice stvarno stanje prilikom osamostaljenja dviju država.

Stranka Socijalnih demokrata (SD) navodi da se zauzima za širenje EU-a, te da će stranka i dalje proučavati "različite mogućnosti" da se nađe "trajno i pravedno rješenje" o spornim dijelovima granice uz pomoć treće strane.

Ostale slovenske stranke također su na na sličnim pozicijama. No, Slovenska pučka stranka (SLS) navodi da o "neosporno slovenskim teritorijima" ne smije biti pregovora niti arbitraže. Zmago Jelinčić, predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) ističe pak da Slovenija mora iskoristiti svoju poziciju" članstva u EU i ne pristati na ulazak Hrvatske u integraciju dok se ne riješe sva otvorena pitanja.

Uz navedeno, Jelinčić je obnovio i zahtjeve koje je istaknuo prilikom svoje prošlogodišnje kampanje za predsjednika države. Ljubljana bi prema njegovim riječima morala inicirati konferenciju o granicama na području bivše Jugoslavije na kojoj bi se odlučivalo o granici na moru i kopnu, te "otvorilo pitanje odštete NDH iz Drugog svjetskog rata".

Slovenski parlamentarni izbori održat će se 21. rujna.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika