15.08.2002. / 00:00

Autor: Norman Müller


NATO mirotvorci su pokrenuli opsežnu akciju kojom pokušavaju izvršiti pritisak na sve one koji sudjeluju u skrivanju bosanskog srbina, ratnog zločinca Radovana Karadžića za kojim je međunarodni sud u Haagu raspisao tjeralicu zbog zločina počinjenih u Bosni između 92. i 95. godine. Snage Stabilisation Force-a, popularnog SFOR-a su blokirale ceste i uz pomoć helikoptera nadziru područje te pokušavaju ući u trag ljudima koji su označeni kao Karadžićevi suradnici, te pokušavaju utvrditi eventualne sporedne ceste kojima se zločinci koriste.

SFOR-ov glasnogovornik Scott Lundy tvrdi da cilj nove akcije nije Karadžićevo uhićenje, već da oni pokušavaju saznati još više. Nakon pustih godina u Bosni očito još uvijek nemaju potrebne sve informacije da konačno zatvore najvećeg slobodnog ratnog zločinca na Balkanu.

Ranije ove godine u selu Ćelebići SFOR-ovci su već pokušali uhititi Karadžića i generala Ratka Mladića koji se skrivaju od 1996. godine. Bosanski Srbi ih uporno pomažu i odbijaju predati međunarodnom kaznenom sudu. Carla Del Ponte je eksplicitno izjavila da Karadžića želi na sudu u Haagu do desetog mjeseca ove godine skupa s Biljanom Plavšić i Momčilom Krajišnikom.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika