26.08.2008. / 08:11

Autor: Nacionalova redakcija

Pravosudna spletka

Promašeni napad na Srđana Šimca

Nacional posjeduje dokumente o sudskom sporu pred Visokim trgovačkim sudom zbog kojeg se Srđan Šimac, predsjednik Visokog trgovačkog suda, prošli tjedan našao na meti medijskih napada zbog navodnog sukoba interesa, što je trebao biti uvod u njegovu naprasnu smjenu s funkcije koju obnaša. Sadržaj tih dokumenata potvrđuje da su optužbe na Šimčev račun deplasirane.

Šimca su prošlog tjedna počeli optuživati da je kao član sudačkog vijeća napravio pritisak da se sudi u korist njegove obitelji. Šimac se našao na udaru zbog posla osiguranja koji je za tvrtku Voljak iz Solina prije gotovo šest godina odradila tvrtka Gradska sigurnost Šimac i sin, koju su osnovali Šimčev otac Petar i brat Hrvoje. Njima je tvrtka Voljak ostala dužna 26.726 kuna. Budući da to potraživanje nisu uspjeli naplatiti, 17. siječnja 2003. odlučili su podnijeti prijedlog za ovrhu na temelju vjerodostojne isprave.

Trgovački sud u Splitu tri dana poslije donio je rješenje o ovrsi. 6. veljače 2003., tvrtka Voljak podnijela je prigovor protiv rješenja o ovrsi. Tvrtka Šimčeve obitelji 10. ožujka 2003. podnijela je prijedlog za osiguranje prethodnom mjerom - zatražila da se sudskim putem osigura da tvrtka Voljak mora izdvojiti i čuvati sporni iznos od 26.726 kuna, sve do pravomoćne sudske odluke u tom sporu. Trgovački sud u Splitu 11. ožujka 2003. prihvatio je taj prijedlog. Tri tjedna poslije tvrtka Voljak podnijela je žalbu na tu odluku. 5. svibnja 2003. predmet je dospio na Visoki trgovački sud. Potom je tvrtka Voljak uložila prigovor protiv rješenja o ovrsi, pa se ovršni postupak tada nastavio kao parnični.

10. studenog 2003., Trgovački sud u Splitu odlučio je o tom slučaju i usvojio zahtjev tvrtke Šimčeve obitelji. Na tu se odluku nitko nije žalio, pa je 18. studenog 2003. ta presuda postala pravomoćna i ovršna.
Deset dana kasnije tvrtka Voljak dostavila je tvrtki Šimčeve obitelji pisanu suglasnost za prijenos spornih 26.726 kuna, koje su dotad bile blokirane, uz uvjet da tvrtka Šimčeve obitelji deblokira njihov račun. Istog dana tvrtka Šimčeve obitelji dostavila je tu pisanu suglasnost Trgovačkom sudu u Splitu. Dva dana poslije novac je prenesen na račun tvrtke Šimčeve obitelji. Šimac dotad s cijelim slučajem nije imao apsolutno nikakve veze.

Međutim, tvrtka Voljak zaboravila je povući žalbu protiv rješenja o prethodnoj mjeri osiguranja već isplaćenog novca u postupku o kojem se trebalo odlučivati na Visokom trgovačkom sudu. Taj je postupak tada već bio bespredmetan jer je dug plaćen. Šimca žele diskreditirati, vjerojatno zbog niza poteza kojima je on unaprijedio rad Visokog trgovačkog suda.

Više o mjerama koje je Šimac poduzeo Na Visokom trgovačkom sudu RH i ostalim trgovačkim sudovima u posljednje dvije godine poduzete su brojne mjere kako bi se unaprijedila kvaliteta rada. Između ostaloga, određena su čvrsta interna pravila o redoslijedu rješavanja predmeta. Nema rješavanja predmeta preko reda, osim u manje složenim predmetima koje rješavaju sudski savjetnici neovisno o njihovoj starosti, ali uz povećzahtjev prema njima u pogledu broja riješenih predmeta.

U suradnji sa Sudačkom mrežom izrađena specijalizirana i u svijetu jedinstvena web stranica pod nazivom "web-stečaj" (www.vtsrh.hr). Time se omogućilo široko oglašavanje svih prodaja imovine stečajnih dužnika vrijednosti preko 50.000,00 kn, kontrola javnosti nad radom stečajnih upravitelja i stečajnih sudaca te dobivanje svih potrebnih podataka (o stečajnim postupcima u pojedinim sudovima, o stečajnim sucima, o stečajnim upraviteljima, stečajnom dužniku, o sudskoj praksi u stečajnim predmetima, o teoriji stečajnog prava, stečajnim propisima, o prodajama, o vrijednosti imovine, fotografije imovine, procjene imovine, itd).

Aktiviran je i elektronski upisnik VTS RH pod nazivom "web-upisnik"(www.vtsrh.hr) putem kojega svaka stranka na brz način može saznati informacije o stanju njenog predmeta. U suradnji sa Sudačkom mrežom pripremljen je sustav javne objave svih odluka VTS RH, koji ćbiti dostupan svima.

Uveden je i uspješni projekt mirenja na Visokom trgovačkom sudu RH – prvom drugostupanjskom sudu koji pruža takvu uslugu strankama. Izrađena je i nova, suvremena internetska stranica www.vtsrh.hr koja posjetiteljima pruža niz korisnih informacija i mogućnosti.

VTS RH je prvi sud u zemlji koji je započeo s praksom angažiranja sudaca prvostupanjskih sudova za privremeni rad, odnosno ispomoć. Ova praksa pokazala se izvrsnom, posebno kada je riječ o odabiru novih kandidata za suce VTS RH, koji se u posljednje vrijeme biraju samo iz njihovih redova.

Trgovački sudovi su prvi sudovi u zemlji koji su se u potpunosti otvorili javnosti pa je tako u 2007. organiziran prvi Dan otvorenih trgovačkih sudova. Također je organiziran i Tjedan sudskih nagodbi u trgovačkim sudovima koji je svim strankama i njihovim punomoćnicima ponudio mogućnost rješavanja njihovog spora na miran način – sudskom nagodbom.

U svim trgovačkim sudovima zajednički su usvojene Mjere za poštivanje zakonskih rokova za izradu i otpremu sudskih odluka. Zato svi suci trgovačkih sudova bez iznimke izrađuju i otpremaju svoje odluke u zakonskim rokovima.

Uz Općinski sud u Puli, Trgovački sudovi u Splitu i Zagrebu su prvi sudovi u zemlji u kojima je Ministarstvo pravosuđa RH instaliralo novi elektronski sustav upravljanja spisima, koji će se u bliskoj budućnosti instalirati u sve sudove u zemlji.

Pri VTS RH osnovane su radne skupine za pojedina pravna područja: za građansko i ovršno pravo, pravo trgovačkih društava i sudski registar te stečajno i pomorsko pravo, u čijem se sastavu nalaze predstavnici VTS RH i sudaca svih prvostupanjskih trgovačkih sudova koje se redovno sastaju radi zauzimanja zajedničkih stavova i ujednačavanja sudske prakse.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika