26.08.2008. / 11:50

Autor: Nina Tomljanović

Kriminal i korupcija

SIPA istražuje nezakonitosti u vladi RS a Dodik optužuje Gregoriana

Srbijanske novine Kurir i Glas javnosti ovoga su mjeseca objavili informaciju anonimnih izvora da u BiH djeluje neka vrsta stožera čija je zadaća uklanjanje Dodika s vlasti nakon što protiv njega budu podignute optužnice za kriminal i korupciju

Pomoćnik ravnatelja SIPA-e Dragan Lukač za Dnevni avaz je izjavio kako agencija za zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) ispituje navode o nezakonitostima i korupciji povezanim s izvedbom velikih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj. Također se, dodaje Lukač istražuje i korupcija povezana s privatizacijom velikih tvrtki kao što su rafinerije nafte u Bosanskom Brodu. Podsjetio je na

"SIPA posljednjih mjeseci o tome provodi policijske izvide", rekao je Lukač te odbacio tvrdnje da je izravni cilj policijske istrage zapravo predsjednik vlade RS Milorad Dodik koji je jučer optužio zamjenika visokog predstavnika za BiH Raffija Gregoriana da je Tužiteljstvu BiH naredio provedbu istrage. "Imam povjerljive informacije da Gregorian vrši dnevni pritisak na tužitelje i suce da se potakne istraga", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banja Luci ustvrdivši kako su optužnice protiv njega i nekih njegovih ministara "već upakirane".

Srbijanske novine Kurir i Glas javnosti ovoga su mjeseca objavili informaciju anonimnih izvora da u BiH djeluje neka vrsta stožera čija je zadaća uklanjanje Dodika s vlasti nakon što protiv njega budu podignute optužnice za kriminal i korupciju.

Prema tim navodima, uz zamjenika visokog predstavnika za BiH Raffija Gregoriana na provedbi tog plana djeluju veleposlanik SAD-a u Sarajevu Charles English te voditelj posebnog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije pri Tužiteljstvu BiH Drew Engel.

Tvrdi se i za Dragana Lukača da je dio te zavjere premda je on te navode odbacio istaknuvši da je riječ o klasičnoj obavještajnoj igri. On je upozorio kako to ukazuje da u Republici Srpskoj postoje svojevrsne paravojne strukture, pa bi kako je rekao, bilo dobro istražiti tko ih čini i za koga rade. "Ovdje se može raditi o vrlo ozbiljnim kaznenim djelima kao što je djelo špijunaže", ocijenio je Lukač.

U međuvremenu SIPA nastavlja prikupljati informacije o djelovanju i financijskim odlukama vlade RS koje će zatim analizirati financijsko-obavještajni odjel državne policije

U jučerašnjoj izjavi Milorada Dodika rečeno je kako ima informacije da su posebnim predmetom zanimanja policijskih istražitelja uz gradnju sjedišta entitetske vlade i gradnja poslovne zgrade RTV RS ali i privatizacija "Telekoma Srpske".

Telekom operater je privatiziran prije dvije godine a kupio ga je "Telekom Srbije". Dobiveni novac od prodaje je Vlada Republike Srpske uložila u projekte poput gradnje administrativnog središta u Banja Luci.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika