26.08.2008. / 16:47

Autor: Petra Horvat

Bruxelles

Reakcije na rusko priznanje odmetnutih pokrajina Abhazije i Osetije

Međunarodna zajednica je uputila oštre kritike na račun ruske odluke

Bruxelles je danas, nakon odluke ruske vlade da prizna neovisnost dviju separatističkih gruzijskih pokrajina, objavio kako Europska komisija podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije, ali i dalje podržava ulazak Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS), koja broji 56 zemalja članica, ruski je potez ocijenila kršenjem temeljnih načela OESS-a. Francuska, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, i SAD izrazile su žaljenje postupkom Rusije, a članice EU-a su pojedinačnim izjavama osudile potez Moskve.

Dmitrij Medvedev, ruski predsjednik, danas je potpisao odluke o priznanju dviju gruzijskih pokrajina, nakon što su to dan ranije od njega zatražila oba doma ruskog parlamenta. Također, Medvedev je pozvao druge zemlje da slijede primjer Rusije.

Glasnogovornik Europske komisije u Bruxellesu rekao je da sve rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a podržavaju teritorijalnu cjelovitost Gruzije, te da je to njihovo stajalište pri kojem ostaju. "Naša potpora pristupu Rusije u WTO i naše uvjerenje da je njoj ondje mjesto nisu se promijenile", rekao je Peter Power, glasnogovornik EK zadužen za trgovinska pitanja, i dodao kako Rusija mora pojačati napore da se pridruži WTO-u.

Sarkozy je za 1. rujna sazvao izvanredni europski summit, na temu Gruzije i odnosa EU i Rusije nakon sukoba u Kavkazu, koji će se održati u Bruxellesu. Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Eric Chevalier izjavio je kako ministarstvo to drži žalosnom odlukom i podsjetio je da podržavaju teritorijalnu cjelovitost Gruzije.

"Rusija mora slijediti načela OESS-a i poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Gruzije. Rusija mora odmah povući svoje vojnike iz Gruzije i primijeniti sporazum o prekidu vatre, a međunarodna zajednica ne može prihvatiti jednostrano proglašenje tampon zona", izjavio je Alexander Stubb, trenutačni predsjedatelj OESS-a.

Angela Merkel, njemačka kancelarka, u posjetu Baltičkim zemljama oštro je kritizirala odluku kao "apsolutno neprihvatljivu", te je naglasila da će Gruzija i Ukrajina postati članice NATO-a. "Suradnja EU i Rusije mora biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava, demokratskih načela i međunarodnog prava", rekla je Merkel koja je pritom istaknula da ne želi prekinuti dijalog NATO-a i Rusije.

Condoleesa Rice je u posjetu palestinskom čelništvu na Zapadnoj obali izrazila žaljenje zbog odluke ruskog predsjednika.
Britanija je potez Rusije ocijenila kao odluku protivnu rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koja ne pridonosi miru na Kavkazu.

Glasnogovornica Foreign Officea rekla je kako to kategorički odbacuju i potvrđuju gruzijski suverenitet i teritorijalnu cjelovitost. "Rusko priznanje je svjesno i jasno kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela o stabilnosti u Europi", napisao je u svom blogu švedski ministar vanjskih poslova Carl Bild.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika